Društvo

Preventivni pregledi u selima povodom Svetskog dana srca

svetski dan srca

Svetski dan srca 29. septembar, Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” obeležiće u skladu sa sloganom “Obećavam da… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca” i preporučenim aktivnostima od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

 

U Jankovom Mostu u subotu 29. septembra, u prostorijama zdravstvene stanice od 8 do 10 časova, 3 ekipe (lekar, medicinska sestra i patronažna sestra) radiće besplatne preventivne preglede svim zainteresovanim meštanima. U ovom periodu meštani će moći da provere vrednosti krvnog pritiska, šećera u krvi, indeks telesne mase, procenu kardiovaskularnog rizika, EKG i da obave klinički pregled.

 

U Tomaševcu u petak 28. septembra, u marketu “ PerSu”, od 8 do10 časova, patronažna sestra će meštanima meriti pritisak i šećer u krvi. Oni kod kojih se utvrde povišene vrednosti izmerenih parametara u odnosu na referentne, biće upućeni izabranom lekaru a radno aktivno stanovništvo dobiće termin za preventivni pregled u Preventivnom centru. Savetodavni rad biće usmeren na smanjenje riziko faktora: upotreba duvana, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i štetna upotreba alkohola.

 

U Belom Blatu u petak 28. septembra, u marketu “Gomeks” od 8 do10, patronažna sestra će meštanima meriti pritisak i šećer u krvi. Oni kojima se utvrde povišene vrednosti izmerenih parametara u odnosu na referentne, biće upućeni izabranom lekaru a radno aktivno stanovništvo dobiće termin za preventivni pregled u Preventivnom centru. Savetodavni rad biće usmeren na smanjenje riziko faktora: upotreba duvana, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i štetna upotreba alkohola.

 

U romskom naselju Dudara u petak 28.septembra od 10 do 12 časova patronažna sestra će stanovništvu meriti pritisak i šećer u krvi. Oni kojima budu utvrđene povišene vrednosti izmerenih parametara u odnosu na referentne, biće upućeni izabranom lekaru a radno aktivno stanovništvo dobiće termin za preventivni pregled u Preventivnom centru. Savetodavni rad biće usmeren na smanjenje riziko faktora: upotreba duvana, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i štetna upotreba alkohola.Preventivni centar u saradnji sa drugim zdravstvenim organizacijama i nevladinim sektorom a u organizaciji Zavodom za javno zdravlje, obeležiće Svetski dan srca u ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića.

U svim zdravstvenim stanicama, u okviru svojih redovnih radnih aktivnosti i u patronažnim kućnim posetama staviće se akcenat na prevenciju faktora rizika i podeliti edukativni materijal.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz