Društvo Vesti Zrenjanin

Presuda koja bi mogla da dovede do blokade školskih računa!

sudska presuda
Ranko Hrnjaz

Presuda koju je dobila jedna prosvetna radnica iz Mužlje i kojom su potvrđene ranije sudske presude o tome da je prosvetarima zakinuta isplata dva dana godišnjeg odmora u 2014. godini, mogla bi da dovede do blokade računa najvećeg broja škola u Zrenjaninu. To je danas novinarima saopštio predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Ranko Hrnjaz.

 

– Problem je nastao kada je zakon promenjen jednim zaključkom Vlade Srbije iz 2008. godine. Zaključkom je prosvetnim radnicima ukinuto pravo na dva dana plaćenog godišnjeg odmora. Mi smo bili prinuđeni da tužimo poslodavce jer bi u protivnom došlo do zastarevanja – ispričao je Hrnjaz.

 

Sudovi su presudili u korist prosvetara jer je, po rečima Hrnjaza, jasno da se zakon ne može menjati zaključkom. Na presude se žalilo Državno pravobranilaštvo, ali Vrhovni kasacioni sud je ponovo presudio u korist prosvetnih radnika.

 

– Sada se pravobranilaštvo žali ne na samu presudu, nego je pronašlo tehnikaliju kojom nije zadovoljno, pa se proces neopravdano produžava. Biće potrebno angažovanje veštaka i cifra će višestruko porasti, a i sada nije mala – ističe Hrnjaz.

 

On dodaje da su prosvetari želeli da u normalnoj proceduri naplate svoja potraživanja.

 

– Sada smo prinuđeni da to učinimo prinudno i to će dovesti do blokade računa najvećem broju škola. Plate neće biti dovedene u pitanje jer se ne blokira taj račun, ali će biti dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje škola. Ali, neverovatno je da zbog cifre od tri – četiri hiljade dinara, koliko je pojedinačno svako potraživao, danas stignemo ukupno do više desetina miliona dinara – naglasio je Hrnjaz.

 

Spor se može rešiti i jeftinije i jednostavnije

 

Ostaje još mogućnost da Ministarstvo prosvete povuče punomoć Državnom pravobranilaštvu i da se spor koji već traje dovoljno dugo okonča jeftinije i jednostavnije. Ukoliko se to ne dogodi, sledi blokada.

 

– U Novoj Crnji je zaposlenima potraživanje isplaćeno posle prve donete pravosnažne presude. U Zrenjaninu je isplaćeno zaposlenima u Predškolskoj ustanovi jer je grad osnivač. Nije kriva ni lokalna vlast, nisu krivi ni direktori, krivo je ministarstvo koje je prvo zbog ulaženja u spor koji je za njega unapred bio izgubljen, povećalo troškove nekoliko puta a, u stvari, najviše Vlada koja je 2008. godine pokušala zaključkom da ukine zakon. To se ne može, što je uostalom potvrdila i presuda Vrhovnog kasacionog suda – zaključuje Hrnjaz.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.