Društvo

Prepolovljen broj novorođenčadi

ZRENJANIN – Pre nekoliko dana portal „Zrenjaninski“ je objavio vest da su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović obišli prostor u okviru kruga Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“, na kojem se donedavno nalazila stara zgrada Ginekološkog odeljenja.

Stara zgrada Ginekologije
Stara zgrada Ginekologije

Taj vremešni objekat, iako pod zaštitom države, morao je biti srušen, jer je predstavljao opasnost po bezbednost pacijenata i lekara, a na mestu gde se nalazio uskoro će se, po najavama direktorke Bolnice Gordane Kozlovački, naći uređena zelena površina.

Ovaj događaj nas je povukao da od koordinatorke za odnose sa javnošću u Opštoj bolnici Maje Sladojević zatražimo podatak o tome od kada datira prvo Ginekološko odeljenje u Zrenjaninu i kako se ono razvijalo kroz minule decenije.

Prva bolnica na ovom prostoru, felčerskog ranga i obima, pominje se još 1769. godine i nalazila se u današnjoj Obilićevoj ulici. Imala je na početku samo šest kreveta i tu se žene nisu porađale, ali je zabeleženo da je imala ginekološke instrumente, a pretpostavlja se da su babice odavde išle u posete ako se iskomplikuje porođaj neke porodilje.

Na prelazu iz 19. u 20. vek porođaji su se obavljali u krevetima gde su ležale porodilje, a u toku porođaja zaklanjane su pokretnim paravanima. Složeniji porođaji i ginekološke operacije odvijali su se na hirurgiji. Veliki župan Torontalske županije je 1908. na Hirurškom odeljenju postavio dr Reginu Višer, koja je bila prva žena lekar u istoriji ovdašnjeg zdravstva. Ona je vodila i Porođajno odeljenje. Kada je 1925. izdvojeno Ginekološko odeljenje, za njegovog šefa je postavljen dr Đura Dekanić, prvi ginekolog specijalista. Iste godine ovde je obavljen prvi porođaj carskim rezom.

U zgradu koja je srušena Porodilište je useljeno 1947. godine. Prvih decenija godišnje se rađalo više od 2.500 mališana. U ovom veku taj broj pada i ispod 1.500 novorođenčadi.

Porodilište je preseljeno u novu zgradu u januaru 2007. godine, u prostor od 1.500 kvadratnih metara i sa uslovima na zavidnom nivou.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.