Društvo Vesti Zrenjanin

Preminuo Đura Mijatov, čovek velikog srca koji je pomagao studentima

renovirana čitaonica
Đura Mijatov

Osnivač prvog privatnog humanitarnog fonda u Zrenjaninu Đura Mijatov preminuo je u 88. godini života.

 

Đura Mijatov je bio osnivač fonda „Ljilja i Milka Mijatov“, koji je od septembra 2009. godine svoje aktivnosti sprovodio u okviru  Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

 

U pitanju je prvi i jedini privatni fond za studente u Zrenjaninu. Njegov osnivač i predsednik Đura Mijatov nazvao ga je po preminuloj ćerki i supruzi. Mijatov je uglavnom izbegavao da se eksponira u javnosti. Međutim, jednom prilikom je objasnio zbog čega je odlučio da stečenu imovinu podeli najboljim studentima.

 

– Imao sam divnu porodicu, surugu Milku i ćerku Ljiljanu. Ćerka je bila diplomirani ekonomista, a 1989. je preminula u Beogradu, u 34. godini života. I moja supruga je preminula u Beogradu, 2006. godine. Ostavši sam, bez porodice, a u želji da pokažem svu svoju ljubav prema njima, odlučio sam da osnujem fond i da u pomen moje porodice učinim humano delo – istakao je Mijatov.

 

Pročitajte još: IN MEMORIAM: Posle duge i teške bolesti preminuo Vladimir Grubanov

 

Fond je svake godine stipendirao po petoro najboljih zrenjaninskih studenata i pomogao njihovo napredovanje u procesu visokog školovanja. Stipendije su isplaćivane bez dana kašnjenja.

 

Zahvaljujući sredstvima koja je obezbedio, adaptirana je i čitaonica Naučnog odeljenja Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

 

Sahrana Đure Mijatova je u utorak, 15. oktobra, u 13 časova, na Tomaševačkom groblju u Zrenjaninu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM