Društvo YTOP

PREMIJERNO: RADNIČKA KLASA ODLAZI U RAJ

ZRENJANIN – Film Marka Cvejića „Radnička klasa odlazi u raj“ premijerno biće prikazan u sredu, 11. januara, u 20 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Ovo je dokumentarni film o nekadašnjoj radničkoj klasi u današnjem tranzicionom srpskom društvu. Priča prikazuje životne svakodnevice petoro bivših radnika u zrenjaninskim privrednim i industrijskim gigantima. Film je snimljen kao dokumentarna drama i daje nam novi pogled na zaboravljene heroje radničke klase, ljude koji su pobedili vreme, sistem, tranziciju i siromaštvo, a čije su tragične životne priče i danas nove, savremene, autohtone i trajne.

Nastupaju: Marija Keresteš, Milan Simić, Alfred Kelemen, Branislav Odžin, Jovica Berbakov i Mihalj Keresteš. Scenario i režija: Marko Cvejić. Film traje 80 minuta, a ulaz je besplatan.

Narednog dana, u četvrtak, 12. januara, u 20 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina će, nakon projekcije filma „Radnička klasa odlazi u raj“, biti emitovan i filmski esej „Kako je Panta dospeo na kazan“.

Reč je o filmskom eseju koji govori o dramatičnoj sudbini Nenada Pantića, alias Panta Šiklja Nafta, jednom od najpoznatijih vojvođanskih avangardnih muzičara i pesnika. Dokumentarna priča prikazuje položaj pojedinca u savremenom srpskom društvu, koje se još uvek bori sa neuspešnom tranzicijom. Režiju, montažu i produkciju potpisuje Marko Cvejić. Film traje 24 min.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz