Društvo YTOP

PREMIJERNO: RADNIČKA KLASA ODLAZI U RAJ

ZRENJANIN – Film Marka Cvejića “Radnička klasa odlazi u raj” premijerno biće prikazan u sredu, 11. januara, u 20 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Ovo je dokumentarni film o nekadašnjoj radničkoj klasi u današnjem tranzicionom srpskom društvu. Priča prikazuje životne svakodnevice petoro bivših radnika u zrenjaninskim privrednim i industrijskim gigantima. Film je snimljen kao dokumentarna drama i daje nam novi pogled na zaboravljene heroje radničke klase, ljude koji su pobedili vreme, sistem, tranziciju i siromaštvo, a čije su tragične životne priče i danas nove, savremene, autohtone i trajne.

Nastupaju: Marija Keresteš, Milan Simić, Alfred Kelemen, Branislav Odžin, Jovica Berbakov i Mihalj Keresteš. Scenario i režija: Marko Cvejić. Film traje 80 minuta, a ulaz je besplatan.

Narednog dana, u četvrtak, 12. januara, u 20 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina će, nakon projekcije filma “Radnička klasa odlazi u raj”, biti emitovan i filmski esej “Kako je Panta dospeo na kazan”.

Reč je o filmskom eseju koji govori o dramatičnoj sudbini Nenada Pantića, alias Panta Šiklja Nafta, jednom od najpoznatijih vojvođanskih avangardnih muzičara i pesnika. Dokumentarna priča prikazuje položaj pojedinca u savremenom srpskom društvu, koje se još uvek bori sa neuspešnom tranzicijom. Režiju, montažu i produkciju potpisuje Marko Cvejić. Film traje 24 min.

Podeli članak
sinovoz
FAM