Društvo

PRE 60 GODINA POČEO „RAT“ ZA OSVAJANJE SVEMIRA

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

 

SSSR LANSIRAO „SPUTNJIK 1“

 

SSSR je 1957. godine lansirao u orbitu oko Zemlje prvi veštački satelit, „Sputnjik 1“, nakon čega je počelo sovjetsko-američko nadmetanje u osvajanju svemira. U pitanju je „Sputnjik 1“, težak 83 kilograma, a leteo je po eliptičnoj putanji do visine 900 kilometara.

 

Loptasto telo od aluminijumskih legura, prečnika 58 cm, bilo je hermetički zatvoreno. U njegovoj unutrašnjosti, napunjenoj inertnim gasom pod određenim pritiskom, specijalni uređaj održavao je temperaturu u propisanim granicama, neophodnim za siguran rad dva radio predajnika i akumulatora – izvora električne energije.

 

Posle Sputnjika 1 lansirana je serija satelita pod tim nazivom.

 

Sjedinjene Američke Države bile su tada neprijatno iznenađene, pošto je satelit mogla u orbitu da izbaci samo izuzetno snažna raketa, bitno jača od onih kojima su tada raspolagale SAD.

 

RASPUŠTEN LOGOR NA BANJICI

 

Na današnji dan 1944. godine raspušten je koncentracioni logor na Banjici u Beogradu, koji su nemačke okupacione vlasti osnovale u junu 1941.

 

Prema nepotpunim podacima, kroz taj logor prošlo je oko 100.000 zatvorenika, od kojih je oko 80.000 ubijeno. Mnogi zatvorenici iz Banjice bili su prebačeni u druge koncentracione i radne logore koje su Nemci držali pod svojom kontrolom u okupiranoj Evropi. Do danas je pouzdano identifikovano 4.200 streljanih logoraša.

 

Tačan broj žrtava nikada neće biti poznat zbog toga što je mnogo dokumentacije bilo uništeno 1943, a i mnoga tela koja su bila pokopana na području logora bila su prebačena na druga mesta ili su bila uništena prilikom povlačenja.

 

U Muzeju Banjičkog logora, u Beogradu, danas su izložene dokumentarna građa, plakati, i fotografije, uz veliku maketu logorskog kompleksa. Ovde se nalaze i lični predmeti, originalni crteži, ckice, i ručni radovi logoraša.

 

UMRO SLIKAR REMBRANT

 

Holandski slikar Rembrant Harmens van Rajn umro je na današnji dan 1669. u 64. godini života.

 

Bio je jedan od najvećih u istoriji slikarstva, a njegove slike prepoznatljive su po dramatičnoj igri svetlosti i senki, dubini kolorita i psihološkoj noti. Rembrant je često slikao biblijske teme i portrete. Uradio je oko 650 uljanih slika, oko 300 gravira, oko 2.000 crteža, više od 60 autoportreta, među kojima i portreti njegove žene Saskije van Ojlenburh, sina Tita, prijatelja Jana Siksa.

 

Njegova  remek dela su „Noćna straža“, „Izgubljeni sin“, „Čas anatomije doktora Tulpa“, „Hristos kao baštovan“, „Dobri Samarićanin“, „Hodočasnici u Emausu“, „Suknari“, „Vitsavej“, „Jakov blagosilja unuke“, „Venera i Kupidon“, „Verenici“, „Flora“, „Danaja“, „Starica“, „Jevrejska nevesta“, „Porodični portret“, „Predeo s vetrenjačom“…

 

ROĐEN GLUMAC ČARLTON HESTON

 

Američki glumac Čarls Karter, poznat kao Čarlton Heston, rođen je 1923. godine. Upamćen je po ulogama: „Deset zapovesti“, „Ben Hur“ (Oskar), „Orkanski visovi“, „Julije Cezar“, „Agonija i ekstaza“, „El Sid“ (Oskar), „Major Dendi“, „Planeta majmuna“, „Zemljotres“.

 

Bio je društveno angažovan, posebno kao zagovornik prava na nošenje oružja, što je specifičan problem vezan za unutrašnje prilike SAD.

 

Umro je 2008. godine.

 

RUSKI AVION PAO U CRNO MORE, POGINULO 78 LJUDI

 

Ruski avion Tupoljev-154 koji je iz Izraela leteo za Moskvu pao je u Crno more pogođen raketom koju je greškom ispalila ukrajinska vojska na vojnoj vežbi. Poginulo je 78 putnika i članova posade.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz