Društvo

PRAVA ZAVISNOST: DECA TELEFONIRAJU ČAK I NA ČASU

ZRENJANIN – Mobilni uređaji sve su prisutniji u našim životima, pa je postalo uobičajeno i da se umesto igračaka nađu u dečijim rukama. Roditelji na tabletima i „pametnim telefonima“ deci puštaju razne klipove, a mališani već pred polazak u školu dobijaju svoje prve mobilne uređaje.

mobilni-telefon

Škole obično zabranjuju upotrebu mobilnih telefona, ali deca uvek pronalaze načine da ih koriste, tako što ih skrivaju u garderobi, pišu poruke za vreme nastave i slično.

– Većina dece kojima ja predajem imaju mobilne telefone i to novije modele sa android platformom, koji rade na dodir. Često se dešava da im zvone na času i stižu im poruke. Više se plaše roditelja nego mene, pa se neretko dešava da se jave baš mami ili tati na času, kako bi im što pre javili ocenu koju su dobili. Nekada fotografišu zadatke sa table, umesto da prepisuju – rekla je učiteljica Olivera Jović, iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, i dodala da nastavnice u starijim odeljenjima oduzimaju telefone učenicima, dok ona ipak gleda da decu opomene ili zapiše u dnevnik.

Stručnjaci stalno upozoravaju da deca mlađa od dvanaest godina ne bi smela da koriste mobilni telefon, za šta postoji mnogo razloga. Telefon utiče na prirodni razvoj mozga, odlaže mentalno odrastanje, podstiče gojaznost, izaziva gubitak sna…

– Roditelji moraju da paze koliko i na koji način njihova deca koriste telefone. Preterano korišćenje može da izazove određene poremećaje, a sa druge strane ako mobilni ne prati „modu“, detetu može da stvori problem sa vršnjacima, da ga drugari zadirkuju i rugaju mu se. Preskup telefon nije rešenje jer, između ostalog, može postati meta krađe i mališanu prirediti vrlo neprijatno ili traumatično iskustvo. Još jedna nepovoljna strana je i to što danas gotovo svaki telefon ima opciju priključivanja na internet, pa ne možete kontrolisati ponašanje vašeg deteta u virtuelnom prostoru niti ga zaštititi – objašnjava sociološkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Snežana Stojišin, i dodaje da kako i u životu tako i sa telefonom, deca moraju da se nauče poštovanju. Ako svi sede za stolom i kucaju poruke od porodičnog druženja – nema ništa.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz