Društvo YTOP

PRAKTIČNA NASTAVA ZA ĐAKE U SLUŽBI HITNE POMOĆI

ZRENJANIN – Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” iz Zrenjanina i Služba hitne medicinske pomoći potpisali su ugovor sa ovdašnjom Medicinskom školom po kojem će biti omogućeno održavanje praktične nastave đacima ove srednjoškolske ustanove u okviru predmeta “Zdravstvena nega – urgentna stanja u medicini”.

 

 

Ovo do sada nije bila praksa i prvi put je potpisan ovakav ugovor između pomenutih ustanova, a sve u cilju upoznavanja učenika sa organizacijom rada Službe hitne medicinske pomoći.

 

-Pokazne vežbe namenjene su učenicima četvrte godine, jer tada imaju nastavni predmet “Urgentana stanja”. Praksa je pokazala izuzetnu zainteresovanost đaka za ovakvu vrstu vežbi i odličnu saradnju, te smo se dogovorili da proširimo praktičnu nastavu i na neka odeljenja treće godine koji imaju predmet “Hirurgija”, kao i na smer Ginekološko – akušerska sestra – objašnjava glavni tehničar Službe hitne medicinske pomoći Goran Putić.

 

Časovi se održavaju u prostorijama ove službe i tamo će đacima biti prikazana sama organizacija, prijem poziva i hitnih stanja i načini zbrinjavanja pacijenata, sa pokaznim vežbama na lutki i realnim modelom. Omogućeno im je i upoznavanje sa svim medicinskim aparatima koji se nalaze u reanomobilu.

 

Blok nastave traje sat vremena, grupe broje po deset učenika, i praksa je interaktivana, što znači da je đacima omogućeno da sami na modelu probaju intervencije. Učenici uvek dolaze u pratnji nastavnika odgovornog za tu grupu. Tokom novembra časovi će se održavati dva puta nedeljno u dvorištu Hitne pomoći, gde će za potrebe prezentacije biti dostupan reanomobil.

 

-Benefiti ovakvog načina rada su višestruki i za nastavni kadar, a posebno za učenike. Do sada su deca o urgentnim stanjima učila samo kroz teoriju, a ova praktična učenja su novina. Veoma je dobro da dece stanja na terenu realno dožive, upoznaju se sa intrumentima i saznaju o urgentnim stanjima direktno od zdravstvenih radnika koji su u toj grani medicine. Deca su puna utisaka, jer je to za njih nešto novo i zanimljivo. Mnogi razmišljaju i da kao volonteri pokušaju da rade u Hitnoj pomoći, a imamo čak i učenike koji bi se opredelili za Urgentnu medicinu u daljem školovanju – izjavila je Vesna Vitomirov, nastavnica predmeta “Zdravstvena nega” u zrenjaninskoj Medicinskoj školi.

 

U programu praktične nastave nalaze se vežbe reanimacije, zbrinjavanje politraumatizovanih pacijenata, sve vrste mobilizacije kod povreda i preloma kičme, vrata i ekstremiteta, kao i saniranje krvarenja.

Podeli članak
sinovoz
FAM