Društvo

POVREDA PREDNJEG UKRŠTENOG LIGAMENTA

Ambulanta za rehabilitaciju Pro Fizio Medik pruža kompletan oporavak, zajedno sa svojim timom doktora i viših fizioterapeuta. Povreda ovih ligamenata obično nastaje tokom bavljenja sportom, prilikom doskoka i kontakta sa podlogom, kao i kretanja koja sadrže nagle promene pravca u zglobu kolena.

 

 

Discipline kod kojih najčešće nastaje ova povreda jesu fudbal, odbojka, košarka, tenis, borilačke discipline. Sama povreda nastaje usled rotacije kosti natkolenice i potkolenice u suprotnim smerovima pod punom težinom tela na samu nogu.

 

Prednji ukršteni ligamenti imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti kolena. Statički podaci govore da lečenje svih povreda kolena od toga 30% nosi lečenje prednjih ukrštenih ligamenata.

 

 

Ukoliko se radi samo o istegnuću ligamenta, oporavak je brži i kraći (to važi za bilo koji ligament u telu). Za lečenje istegnuća, odnosno distenzije i distorzije, koriste se fizikalne i kineziterapijske procedure. Obavezna je rehabilitacija u saradnji sa fizioterapeutom koja uključuje ne samo smanjenje i potpuno uklanjanje bola, otoka i vraćanje punog obima pokreta u kolenu, već kompletan individualni program vežbi za maksimalno jačanje muskulature stabilizatora kolena.

 

Za ovakav oporavak, treba minimalno 4 nedelje rada sa terapeutom i noga će manje-više izgledati kao da se niste ni povredili. Ako je došlo do pucanja ligamenta, tj rupture, primenjuje se operativno lečenje. Rehabilitacija nakon operativnog zahvata započinje se odmah po izlasku iz bolnice. Celokupan oporavak posle operacije traje šest meseci.

 

Adresa ambulante za zdravstvenu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju „Pro Fizio Medik“:

 

Ulica: Milana Stanivukovića 27/7 – kod nove medicinske škole

 

Radno vreme: od 9h do 19h

 

Telefoni: 023/531-115 i 064/33-88-474

 

Facebook stranica: www.facebook.com/prophysiomedic

 

Mail: prophysiomedic@gmail.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz