Društvo YTOP

POVREDA MENISKUSA JEDNA OD NAJČEŠĆIH POVREDA KOLENA KOD AKTIVNIH SPORTISTA

Manja je muka kada lekar konstatuje da se kod aktivnog sportiste radi o povredi meniskusa, a ne prednjih ukrštenih ligamenata kolena. Povreda meniskusa je itekako kompleksan i ozbiljan problem koji treba na stručan i pravilan način rešavati…

 

 

Povrede meniskusa najčešće nastaju u sportovima kao što su fudbal, košarka, odbojka, rukomet, ragbi, tenis, skijanje…. Do povrede meniskusa dolazi, kada je oslonac težine tela na jednoj stajnoj nozi, pri čemu se napravi pokret rotacije u kolenu.

 

Sportista oseti oštar bol, koleno mu otekne i blokira ili kako se kaže škljocne, a u nekim slučajevima može doći do blokade kolena, tj. nemogućnosti da se koleno ispruži.

 

Dijagnoza povrede meniskusa može se postaviti magnetnom rezonancom, ultrazvučnim snimanjem ili artroskopskim pregledom kolena.

 

Pri lečenju povrede meniskusa, najvažnije je smanjiti otok kolena, a najbolje rezultate daje fizikalna terapija, odnosno krioterapijom (terapija ledom), elastičnim bandažama, elektroterapijom i eventualno punkcijom kolena, tj. izvlačenjem tečnosti iglom. Kada je koleno bez otoka započinje se program rehabilitacije i jačanja mišića kvadricepsa, kao glavnog stabilizatora kolenog zgloba, da ne bi došlo do daljeg povređivanja meniskusa.

 

U slučaju teže povrede meniskusa primenjuje se operativni postupak, nakon kojeg takođe sledi period oporavka i rehabilitacije kao i fizikalne terpaije…

 

Za sve informacije treba se obratiti stručnim licima, a naša preporuka je PRO PHYSIO MEDIC, ambulanta za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju u Zrenjaninu.

 

Adresa ambulante za zdravstvenu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju “Pro Fizio Medik”

 

Ulica: Milana Stanivukovića 27/7 – kod nove medicinske škole

 

Radno vreme: od 9h do 19h

 

Telefoni: 023/531-115 i 064/33-88-474

 

Facebook stranica: www.facebook.com/prophysiomedic

 

Mail: prophysiomedic@gmail.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz