Društvo YSLAJDER

PORODICA DUNĐERSKI JE OSTAVILA TRAGA U NAŠEM GRADU

ZRENJANIN – Nedavno je najavljen veliki kulturno – turistički projekat koji bi trebalo da bude realizovan naredne godine. U projekat, koji bi trebalo da podseti na veliku porodicu Dunđerski, i njeno prisustvo u čitavoj Vojvodini, pa i u Zrenjaninu, uključeno je nekoliko institucija iz cele pokrajine a iz Zrenjanina – Turistička organizacija.

 

 

U Zrenjaninu, naime, ima nekoliko građevina porodice Dunđerski, od kojih su neke i pod zaštitom kao spomenici kulture.

 

Jedna od njih je palata Lazara Dunđerskog, koja se nalazila u kompleksu pivare. Palata Dunđerski sagrađena je pre nešto više od jednog veka.

 

Palata je, stoji na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanina, zidana kao stambeno – poslovni objekat. Na samom uglu nalazila se kafana i svečana sala sa muzičkim podijumom. U svečanoj, Plavoj sali, okupljali su se građani povodom raznih proslava, balova i sličnih svečanosti. Služila je čak i za iznajmljivanje ili održavanje izložbi.

 

Prostorije na spratu su se koristile za odmor i razonodu. Naizmenično su se smenjivale dečije spavaće sobe i sobe za odrasle, za poslugu, gostinski saloni, trpezarije sa kuhinjom i kupatila.

 

Danas je u ovoj zgradi zemljoradnička zadruga. Zgrada je ruinirana i daleko od nekadašnjeg sjaja jedne gradske palate.

 

U svečanoj, Plavoj sali, dugo je radio bioskop „Vojvodina“, a sada je kineska radnja.

 

U velikoj palati, koja bi mogla biti jedna od najlepših građevina u Zrenjaninu, tako su u zakupu i jedna kockarnica, i prodavnica cipela, a u jednom delu treniraju bokseri.

 

Dunđerski su imali još nekretnina u Zrenjaninu i nijedna od njih nije u boljem stanju.

 

Ako je ideja ovog kulturno – turističkog projekta da uredi građevine koje imaju veze sa porodicom Dunđerski, onda je to za svaku hvalu.

 

A ako ne, onda je pitanje šta će turisti od Dunđerskih u Zrenjaninu imati da vide.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.