Društvo

POPUŠTAMO PSIHIČKI: Sve češće pijemo i padamo u depresiju

depresija
Foto: Pixabay

Šef Odseka dnevne bolnice Psihijatrije u Opštoj bolnici Zrenjanin dr Vesela Jašin Laletin izjavila je da je visoka učestalost stresnih poremećaja, kao i da se beleži porast mentalnih poremećaja.

 

– Sve češća je zloupotreba alkohola, ali i zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Takođe, sve je veći broj samoubistava, a depresija, i to ne samo kod odraslih, nego sve češće i kod dece, nešto je što nas svakodnevno prati i što predstavlja veliki problem. Postajemo društvo starih, sve češće na preglede dolaze stare i dementne osobe koje više ne mogu same da žive i funkcionišu – upozorila je dr Jašin Laletin.

 

Kako je navela, čak dve trećine psihijatrijskih pacijenata nikada ne potraži stručnu pomoć ili savet i ne uzima lekove iz straha da će ih odbaciti porodica, radna organizacija i društvo. Tako pacijent ostaje sam sa svojim problemima, teškim mislima, vrti se u začaranom krugu dugo vremena, dok ne bude iscrpljen i tek tada zatraži pomoć.

 

U Odseku dnevne bolnice Psihijatrije rad je osmišljen u poluhospitalnom tretmanu. Pacijenti dolaze ujutro, dobijaju lekove, prisustvuju grupno – terapijskoj zajednici, gde su tematski određeni dani. U rad su uključeni psiholog, socijalni radnik, radni terapeut, lekar, edukovane sestre… Rad je podeljen u tri sekcije: sekcija za lečenje bolesti zavisnosti gde prevashodno spada alkoholizam, sekcija za psihotične poremećaje i sekcija za neurotične poremećaje gde spadaju anksiozni poremećaj, depresija…

 

– To je najsavremeniji način lečenja psihijatrijskih bolesnika, a naš cilj je da obuhvatimo što više pacijenata, kako bi bilo što manje hospitalizovanih – navodi dr Jašin Laletin.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz