Društvo YTOP

POLOŽENI VENCI NA MESTU NEKADAŠNJE SINAGOGE

polaganje-venaca-sinagoga

ZRENJANIN – Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, danas su položeni venci na spomen-ploču na mestu nekadašnje zrenjaninske sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine.

 

 

Vence su položili predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin, a u ime Grada Zrenjanina pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica.

 

– Ovo je državna manifestacija posvećena svim žrtvama Holokausta, koji je bio posledica jedne pogubne politike i vremena. Iako u malom broju, na ovom generacijski veoma raznolikom skupu, ovde smo da prenosimo sećanje na posledice verske, rasne i nacionalne netrpeljivosti i da se trudimo da se to više nikada i nigde ne ponovi – istakla je Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin, u obraćanju skupu, napominjući da se u Srbiji promoviše politika tolerancije i međusobnog poštovanja.

 

U ime Grada Zrenjanina, zamenik gradonačelnika Duško Radišić zahvalio se svima koji su došli da prisustvuju polaganju venaca na spomen ploču.

 

– Naša obaveza i dužnost, a pre svega želja, jeste da ukažemo na pogubne zločine iz prošlosti koji su se dogodili našim sugrađanima i svima koji su žrtve Holokausta. Moramo generacijama koje dolaze da prenesemo šta se sve dešavalo u prošlosti, uz zavet da se to više nikada ne ponovi – naglasio je Radišić.

Podeli članak
sinovoz
FAM