Društvo YSLAJDER

POČELA PRIMENA ELEKTRONSKIH RECEPATA U AMBULANTAMA

ZRENJANIN – Od juče su u svim ambulantama zrenjaninskog Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” počeli da se primenjuju elektronski recepti. Za sada, e-recepti namenjeni su hroničnim bolesnicima, koji će lekove za svoju terapiju moći da podižu, ne kao do sada na dva, već na tri, četiri, pet, pa čak i šest meseci.

 

– E-recepti biće od velike koristi i lekarima i pacijentima – kaže dr Bojana Vještica, lekar specijalista socijalne medicine. – Lekari će moći da se više posvete pacijentima kojima nisu potrebni samo lekovi za redovnu terapiju. Pacijenti, opet, neće morati da svaka dva meseca čekaju u ambulanti samo da bi im se prepisali lekovi za redovnu terapiju, dodala je dr Vještica.

 

Recept i dalje ostaje u papirnom obliku, ali lekar u posebnim rubrikama upisuje na koliko meseci se lek izdaje.

 

– Lekove pacijenti sa e-receptom mogu podići u svakoj apoteci koja ima oznaku e-apoteka, a to je većina u našem gradu i čitavoj državi – istakla je dr Verica Budimir, lekar opšte medicine. – Prednost je i u tome što će pacijenti lekove moći da podižu i u drugim gradovima, kao i to da će participaciju za pregled plaćati samo prilikom prve posete lekaru. Takođe, pacijenti su, kad su im prepisivani lekovi za dva meseca, morali da ih podignu odmah, što za mnoge nije bio mali finansijski izdatak. Sada, sa e – receptom, podižu ih svakog meseca, istakla je dr Budimir.

 

Pacijenti će lekove za određeni mesec moći da podignu u roku od 30, plus – minus 7 dana. Ako propuste jedan mesec, u narednom će moći da podignu lekove za konkretni mesec. E-recept, bez obzira na propuštanje, važi dok ne istekne rok koji je prepisao lekar.

Podeli članak
sinovoz
FAM