Društvo

POČELA OBNOVA PUPINOVE KUĆE

ZRENJANIN – Regionalni centar za talente biće smešten u Pupinovoj kući, u ulici Kej 2. oktobra 9, u naselju Mala Amerika, a već je započeta sanacija objekta.

Pupinova kuća
Pupinova kuća

Zahvaljujući sredstvima iz projekta „Zajednici zajedno“ počela je obnova krovne konstrukcije na objektu koji zauzima površinu od oko 400 kvadratnih metara. Ovaj posao podrazumeva kompletnu zamenu crepa i obnovu drvenih delova krova. 

– Kuća se nalazi pod zaštitom zbog čega smo, prilikom izrade projekta obnove, prvo zatražili mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ideja je da objekat ima turističko – edukativni karakter, odnosno da na oko stotinu kvadrata budu smešteni spomen – soba Mihajla Pupina, manja suvenirnica, multimedijalna sala, a deo prostora biće namenjen Regionalnom centru za talente i drugim udruženjima koja se bave promocijom nauke – objašnjava Robert Sabo, sekretar Regionalnog centra za talente i koordinator projekta obnove Pupinove kuće.

On očekuje da ova kuća bude i nezaobilazna lokacija đačkih ekskurzija kojih je sve više u našem gradu u poslednje vreme.

Naučnik svetskog glasa Mihajlo Pupin proglašen je 1928. godine za počasnog građanina Velikog Bečkereka – Zrenjanina. Ovde je kupio i kuću, koju je koristio njegov sestrić Mihajlo Olćan. Država je 1948. konfiskovala kuću, a u katastru je i danas veliki naučnik ubeležen kao njen vlasnik.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.