Društvo

Plovidbom promovisan nautizam

ZRENJANIN – Plovidbom Tisom i Begejom, Nautički klub „Begej“ iz Zrenjanina u subotu je uz promociju nautike i turističkog potencijala banatskih vodotoka, najavio junsku „Regatu 2015“ koja će proći kroz naš grad. Što je još važnije, tom prilikom predstavljena su i dva značajna regionalna projekta, jedan za čišćenje Begeja, a drugi za uvećanje kapaciteta plovidbe.

Prevodnica kod Perleza
Prevodnica kod Perleza

– Projekat koji je pripremljen i za koji ćemo zajedno sa rumunskim partnerima konkurisati u septembru, vezan je za vraćanje vodenog saobraćaja na Begej. Priprema se poduhvat vredan 12 miliona evra, a podrazumeva rekonstukciju četiri prevodnice, dve u Rumuniji i dve kod nas, jedne kod Srpskog Itebeja i druge kod Kleka. Njihovom rekonstrukcijom omogućiće se plovnost Begejom za brodove do 700 tona – kaže Duško Radišić, pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika.

On veruje da već kroz tri godine Begej može da bude važan vodeni put. Radišić je istakao i značaj čišćenja Begeja, odnosno stvaranja preduslova za taj ozbiljan posao.

– Upravo je pripremljena studija o izgradnji prečistača otpadnih voda za grad Zrenjanin. Sva fekalna kanalizacija iz grada sliva se u Begej, a gradnjom prečistača sprečilo bi se dalje zagađenje, i omogućilo ostvarenje planova za njegovo izmuljavanje i čišćenje – ističe pomoćnik gradonačelnika i napominje da je za čišćenje srpskog dela Begeja potrebno oko 20 miliona evra. Rumunska strana taj posao je već završila 2009. godine.

Aleksandar Barbolj, kapetan marine u Temišvaru, podsetio je da je poslednji brod iz Temišvara za Zrenjanin plovio daleke 1958. godine. On obećava da neće ići u penziju dok se ne izbori da to opet bude plovni put. Slično raspoloženje bilo je i na srpskoj strani subotnje turneje.

– Zrenjanin sve ima na Begeju, ali malo šta koristi. To se mora promeniti – zaključio je Saša Popov, predsednik Kluba nautike i sportova na vodi „Begej“.

Podeli članak
sinovoz
FAM