Društvo

PAOR šeta do Vranića

ZRENJANIN – Zrenjaninska Panonska aktivistička organizacija (PAOR) najavila je novu pešačku turu u okviru svoje akcije „Šetnja ideja“ od Zrenjanina do Vranića.

Aktivisti su najavili da će prepešačiti 112 kilometra za, kako navode, „izgradnju mira i ukazivanja na značaj antifašističke borbe na prostoru bivše Jugoslavije, povodom rehabilitacije fašističkog vođe – kolaboracioniste, fašističkog pokreta i istorijskog revizionizma u Srbiji“.

Kako se objašnjava, cilj aktivista je da za oko 20 sati dođu do Vranića i Spomen doma, posvećenog stradanju meštana tokom ratova, posebno žrtvama fašističko – četničkog zločina u decembru 1943. godine tokom Drugog svetskog rata. Završetak pešačke ture predviđen je za 25. maj.

„Nekada slavljen Štafetom mladosti, kao državni praznik Dan mladosti, obeležićemo kao „Dan žalosti“, davanjem pomena žrtvama četničko – fašističkog zločina. Time želimo da ukažemo javnosti, posebno mladima da se mir na prostoru bivše Jugoslavije neće graditi rehabilitacijom fašističko – četničkog vođe, fašističkog pokreta i prekrajanjem istorije u službi ideja i idelogoje krvi i tla“, poručili su aktivisti PAOR-a.

Oni su ocenili i da se rehabilitacijom zločinca i zločinačkog pokreta iz Drugog svetskog rata, država Srbija odriče svoje antifašističke borbe.

„Poricanjem zločina i žrtava, ideološkom promenom istorije, ostavlja se trajno ratno nasleđe budućim generacijama na prostoru bivše Jugoslavije. Mladima posebno u Srbiji, BiH i Hrvatskoj se stavlja teret nacionalizma, klerofašizma, verske, nacionalne, rasne mržnje i nasilja“, navodi se u saopštenju te organizacije.

U njemu se dodaje i da se stvara utisak da institucije, parlament, predsednik i vlada države Srbije, a posebno funkcioneri i političari koji ih vode, pogubnim odlukama, ne žele da grade održivi mir u regionu Zapadnog Balkana, već ostavljaju prostor za nove sukobe.

„Podsećamo da se to već dogodilo tokom devedesetih godina prošlog veka, kada se ideja i platforma Ravnogorskog četničkog pokreta o homogenoj, Velikoj Srbiji, pokušala rehabilitovati i sprovoditi u ratu od 1991. do 1995. godine na prostoru bivše Jugoslavije“, naveli su aktivisti.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.