Društvo

OVA BITKA SRPSKIH JUNAKA JE UŠLA U UDŽBENIKE RATOVANJA

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

 

POČELA KOLUBARSKA BITKA

 

Na današnji dan 1914. godine počela je Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu. Na frontu širokom oko 200 kilometara od Beograda do Guče, srpska vojska je posle mesec dana teških borbi do nogu potukla Petu i Šestu austrougarsku armiju pod komandom generala Oskara Poćoreka.

 

Pošto su austrougarske trupe okupirale Beograd, Šabac, Valjevo, Užice i celu severozapadnu Srbiju, počinivši masovne zločine nad civilima, na Kolubari se, za vojne eksperte, dogodilo čudo. Tri srpske armije, koje su se našle u naizgled bezizlaznom položaju, u silovitom kontraudaru tokom višednevnih žestokih okršaja potpuno su razbile neprijatelja. Do 15. decembra 1914. isteran je iz Srbije poslednji austrougarski vojnik, izuzev 42.538 zarobljenika.

 

Tokom bitke poginulo je više od 57.000 austrougarskih vojnika i oficira, a Srbi su zaplenili veliku količinu ratnog materijala i oružja, uključujući dva aviona, više od 140 topova, 3.500 vozila s municijom i 60.000 pušaka. Izuzetne zasluge za pobedu imao je general Živojin Mišić, unapređen posle bitke u čin vojvode.

 

Naredio je opšti napad na neprijatelja 2. decembra:

 

„S punom voljom i verom u Boga, napred junaci!“, glasila je „naredba“.

 

Njegova Prva armija je između 29. novembra i 2. decembra 1914. izvršila odlučujući proboj na Suvoboru.

 

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz. Taktika Živojina Mišića danas se izučava u vojnim školama.

 

Kolubarska bitka značajna i po tome što obe vojske u operacijama nisu imale strategijske rezerve, kojima bi mogle da ojačaju svoje linije tamo gde je to neophodno, već su to postizale prebacivanjem snaga sa jednog na drugi deo fronta.

 

PREMINUO JOVAN ĆIRILOV

 

Srpski teatrolog i književnik Jovan Ćirilov preminuo je 2014. godine u 84. godini. Bio je jedan od najvećih delatnika srpskog pozorišta i srpske kulture, a iza sebe je ostavio mnoga teatrološka dela, rečnike i antologije, a dobitnik je i mnogih nagrada.

 

Bio je erudita, poliglota, leksikograf, hroničar društva i teatra, modernista u stalnom ratu s konvencijama – jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslovenske i evropske kulture.

 

UMRO GLUMAC KLERK GEBL

 

U 60. godini 1960. umro je američki filmski glumac Klerk Gebl. Igrao je u više od 70 filmova i decenijama je bio u vrhu popularnosti, posebno kao simbol muževnosti.

 

Filmovi po kojima će ostati upamćen su „Istočni put“, „Slobodna duša“, „Dogodilo se jedne noć“, „Pobuna na brodu „Baunti'“, „Kinesko more“, „Prohujalo sa vihorom“, „San Francisko“, „Mogambo“, „Probni pilot“, „Učiteljevo mezimče“, „Neprilagođeni“, „Ljudi u belom“ i mnogi drugi.

 

Dobitnik je Oskara za film „Dogodilo se jedne noći“. Jedna od zanimljivosti je da je po izboru italijanskih medija, najlepši filmski poljubac svih vremena onaj iz filma „Prohujalo sa vihorom“, u kojima glavne uloge tumače Klark Gejbl i Vivijen Li.

 

ROĐEN NAJBOLJI BOKSER BIVŠE JUGOSLAVIJE

 

Najbolji bokser bivše Jugoslavije, Mate Parlov, rođen je na 16. novembra 1948. godine. U bokserski klub „Pula“ je stupio kao šesnaestogodišnjak i nakon svega tri godine osvojio je titulu prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji.

 

Kao amater, Parlov je imao 310 borbi, od čega 13 poraza. U profesionalnoj karijeri, u 29 mečeva, zabeležio je 24 pobede, tri poraza i dva nerešena meča. Na Olimpijskim igrama 1984. bio je selektor bokserske reprezentacije Jugoslavije.

 

U Beogradu je 1973. godine odbranio titulu prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji. Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. Parlov je osvojio zlato, a u Havani 1974. postao je amaterski prvak sveta u poluteškoj kategoriji. Godine 1976. u Beogradu je, savladavši Italijana Domenika Adinolfija, postao profesionalni prvak Evrope u poluteškoj kategoriji, a dve godine potom, pobedom nad Argentincom Migelom Anhelom Kueljom i svetski šampion. Osam puta je bio prvak Jugoslavije.

 

Preminuo je u Puli, 2008. godine.

 

SOVJETSKI SVEMIRSKI BROD SE SPUSTIO NA VENERU

 

SSSR je 1965. godine lansirao svemirski brod „Veneru III“, koji je u martu 1966. stigao na Veneru, kao prvi svemirski brod koji se spustio na neku drugu planetu.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Retko se piše, da je, u januaru 1914. dakle pre početka 2. SR, mala K. Srbija, sa svega 4,55 miliona stanovnika, imala 361.747 vojnika, a, K&K monarhija sa oko 61 milion stanovnika, 424.258 vojnika!
    A, Bugarska, sa 5 miliona stanovnika, je istovremeno imala 59.900 vojnika.
    Podaci iz knjige „THE GEOGRAPHY OF THE GREAT WAR“, iz 1919.
    Pozdrav iz Elemira!

sinovoz