Društvo

Otvara se Sportska gimnazija!

ZRENJANIN – Sportski savez grada Zrenjanina saopštio je danas da će od jeseni u Zrenjaninskoj gimnaziji početi da radi sportsko odeljenje.

Zrenjaninska gimnazija
Zrenjaninska gimnazija

Ideja o uvođenju ovog smera, navodi generalni sekretar Sportskog saveza Simo Salapura, aktuelna je više godina, a sada je i sazrela, pa će od jeseni početi njena realizacija. Osnivanju sportskog odeljenja, osim Sportskog saveza, doprinos su dali i lokalna samouprava i Zrenjaninska gimnazija.

– Ideja za osnivanjem odeljenja sportske gimnazije proistekla je iz saradnje dve respektabilne institucije u našem gradu – Zrenjaninske gimnazije i Sportskog saveza, uz sveopštu podršku lokalne samouprave. Potrebu za formiranjem odeljenja iskazali su sami đaci prilikom prethodnih upisa u prvi razred srednje škole, ali i sportske organizacije – objašnjava Salapura.

Sportsko odeljenje u okviru Gimnazije biće osnovano kako bi đacima koji aktivno treniraju bilo omogućeno napredovanje u sportu i permanentno obrazovanje.

– Ovo će biti jedina srednja škola u našem gradu koja će pružati tu mogućnost. Nastava u okviru sportskog odeljenja biće prilagođena potrebama učenika koji se aktivno bave sportom, kao i terminima treninga, pripremama za nadmetanja i samim takmičenjima – ističe Salapura i dodaje da će se nastava odvijati u međusmeni, tako da đaci mogu treninge upražnjavati pre i posle nastave.

Učenici sportisti sticaće obrazovanje prema nastavnom planu i programu opšteg tipa gimnazije koje određuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ključne razlike u organizaciji rada odeljenja Sportske gimnazije u odnosu na ostale su u tretiranju izostanaka učenika – sportiste, kao i u potencijalnom određivanju termina provere znanja. O uslovima i načinu upisa, budući srednjoškolci biće naknadno informisani.

Podeli članak
sinovoz
FAM