Društvo YSLAJDER

OTKRIVENI KOMARCI ZARAŽENI VIRUSOM ZAPADNOG NILA!

komarac

BEOGRAD, ZRENJANIN – Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su u Beogradu, Pančevu i Zrenjaninu, a potvrđenih slučajeva zaraze kod ljudi još uvek nije bilo.

 

komarac

 

Biolog dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kaže da su prvi zaraženi komarci registriovani krajem juna i to u Beogradu na tri lokacije – Sremčica, Leštane, Grocka, zatim u Pančevu na četiri lokacije i u Zrenjaninu na jednoj lokaciji.

 

– Pojava virusa Zapadnog Nila ove godine je ranije detektovana krajem juna, jer razmnožavanju virusa pogoduju visoke temperature – rekao je Aleksić.

 

On je podsetio da je komarac samo prenosi virus, a da su ptice izvor zaraze. Komarac koji se hrani krvlju ptica zarazi se virusom, a kasnije ga prenese na ljude.

 

Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu saopštio je da je groznica Zapadnog Nila virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komaraca. Glavni vektor, odnosno prenosilac, je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra.

 

Simptomi bolesti javljaju se 3–14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko 80 odsto inficiranih osoba ovo oboljenje protiče bez simptoma.

 

Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20 odsto) klinička slika je blaga, a simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Povremeno se mogu javiti povraćanje i proliv. Obično pomenuti simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja.

Podeli članak
sinovoz
FAM