Društvo

Otežan rad Urgentnog centra u Zrenjaninu, zbog porasta broja pacijenata

zrenjaninska bolnica

Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ otežano radi, zbog povećanja broja pacijenata, upozoravaju iz ove zdravstvene ustanove.

 

-Prošlog meseca u prijemno-trijažnoj ambulanti pregledano je oko dve hiljade pacijenata a na celom Urgentnom centru oko šest hiljada. Primećeno je da se od januara do avgusta ove godine broj pregledanih pacijenata povećava za 200 svakog meseca – ističe dr Danijela Rackov, specijalista urgentne medicine, inače šef prijemno-tijažne ambulante.

 

Ona napominje da se na tom odeljenju bolesnici pregledaju po redu hitnosti, a ne po redu dolaska. -Trijaža je sistem racionalizacije i prioritetnog reagovanja u radu i radi se po standardizovanoj i stručnoj metodologiji, da bi se pružila što brža uslugu pacijentima kojima je ona neophodna, uz određivanje pacijenata koji mogu da čekaju – kaže dr Danijela Rackov, uz napomenu da deca i trudnice uvek imaju prednost.

 

dr Danijela Rackov

 

-Pacijenti sa bolovima imaju tegobu koja je jako neprijatna, ili povredu, ali takvo stanje može da sačeka neko vreme, odnosno ne iziskuje hitno reagovanje. Primetili smo da nam dolazi veliki broj pacijenata koji nisu životno ugroženi i mogu da čekaju pregled po pravilima i do šest sati. Zato je mnogo svrsihodnije javiti se izabranom lekaru koji vas poznaje i zna vašu medicinsku istoriju, pa će brže i preciznije doneti dijagnozu – objašnjava dr Rackov i napominje da su u Urgentnom centru dvoje specijalista urgentne medicine i više lekara doktora medicine, koji rade i na drugim odeljenjima. U zrenjaninskoj bolnici nije moguća 24-časovna pokrivenost specijalistima urgentne medicine, naglašava dr Rackov.

 

A statistika govori da samo 8,6 posto pregledanih u Urgentnom centru biva primljeno na bolničko lečenje, što ukazuje da se Zrenjaninci ne javljaju za pomoć izabranom lekaru, niti Službi hitne pomoći, već biraju dolazak na Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja zrenjaninske bolnice, čime ugrožavaju zbrinjavanje stvarno hitnih stanja, upozoravaju iz ove zdravstvene ustanove.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM