Društvo YTOP

OTAC OSUĐEN USLOVNO, ALI I DALJE NE DAJE NOVAC ZA DETE

Mnogi roditelji odustaju od sudskog gonjenja bivših partnera koji ne plaćaju alimentaciju, jer procesi traju dugo i često nisu efikasni.

Iziskuju mnogo vremena, novca i strpljenja. Na gubitku su samohrani roditelji kojima ostaje da se sami staraju o detetu, a slučaj Novosađanke Slavice D. oslikava čitavu proceduru kroz koju se prolazi da bi se dobila, kako kaže, smešna suma, što nije razlog da se borba ne nastavi i u tome istraje.

svadja-u-porodici

“Moje dete je uredno dobijalo alimentaciju od oca dok je bio zaposlen. Od kada je ostao bez posla, a to je bilo pre oko tri godine, nije učestvovao u izdržavanju deteta. Pokrenula sam tužbu, na ročistu je određena nemoguće smešna suma koju je trebalo mesečno da uplaćuje na moj račun. Pošto se ni to nije desilo nijednom, podnela sam krivičnu prijavu. Na saslušanju je određena uslovna kazna od pet meseci zatvora, ukoliko ne plati zaostale alimentacije u narednih 10 meseci. Takođe je trebalo da nastavi da plaća tu malu sumu mesečno dok se ne zaposli. Ni to se nije desilo, vreme polako ističe”, priča sagovornica 021.

Kako dodaje, bivši suprug je učestvovao u opremanju deteta za školu. “Jedina promena je to sto je opremio dete za školu nekim stvarima i platio jednu ratu za udžbenike. Alimentaciju kao takvu ne plaća i dalje”, dodaje ona.

Uz konsultaciju sa advokatom, Slavica D. planira novu tužbu. “U decembru bi trebalo da isplati sve zaostalo do februarskog ročista, u suprotnom izdržava kaznu zatvora od pet meseci. S obzirom na to da ni posle nije ništa plaćao, advokatica savetuje još jednu tužbu, ali o tome ću razmisliti, dosta mi je sve to stresno”, iskrena je ona.

Ukoliko se neko odluči da krene u proces naplate alimentacije, treba da se naoruža strpljenjem, smatra Dragana Ćorić, predsednica Udruženja „Roditelj“. Ona kaže da postupci traju dugo i često dosta koštaju roditelje koji traže alimentaciju.

Da postoje slučajevi kada sud oslobodi roditelja davanja alimentacije iz objektivnih razloga jer je, na primer, ostao bez posla, navodi za Mrežu 21 sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Vojvodine Dejan Ukropina. “Kad nas postoji dobar zakonski okvir kada je reč o neplaćanju alimentacije i kazna je novčana ili zatvor do dve godine, a može biti i uslovna kazna. Međutim, zakon neće kazniti one koji iz opravdanih razloga nisu davali izdržavanje”, objašnjava Ukropina.

Podela imovine otežava odluku o alimentaciji, a proces koči i lažan izveštaj roditelja koji treba da daje alimentaciju o svom finansijskom stanju.

Predsednica Udruženja samohranih roditelja Vera Totić kaže da ponekad deluje da sudovi daju podršku neplatišama zbog samih procedura. Stručnjaci ističu da je teško odrediti koliko dece ne dobija alimentaciju, jer neki roditelji uplatama s vremena na vreme održavaju prividnu sliku o izmirenju svojih obaveza. U borbi za ostvarenje detetovog prava na izdržavanje, roditelj može da tuži i detetove najbliže srodnike.

Za neplaćanje alimentacije najčešće se izriču uslovne kazne ili kazne odloženog gonjenja uz uslov plaćanja duga na rate. Dejan Pavlović iz Udruženja očeva smatra da je pogrešna preventivna mera da se ukine mogućnost produženja vozačke dozvole ili nekog drugog dokumenta roditelju koji ne plaća alimentaciju jer može uticati na njegovu mogućnost da radi, pa automatski i na nemogućnost davanja alimentacije.

Autor: Suzana Stojićević – Mreža 021
Ovaj tekst je napisan u okviru projekta “Mreža 21”, koji finansira Evropska unija, a koji sprovodi Radio 021, u saradnji sa portalom zrenjaninski.com.  
Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz