Društvo

ONI IMAJU VELIKO SRCE: Nagrađeni dobrovoljni davaoci krvi

Nagrađeni dobrovoljni davaoci krvi

Danas je u prostorijama Crvenog krsta u Zrenjaninu svečano obeležen 14. jun – Međunarodni dan dobrovoljnog davalaštva krvi.

 

Kao i svake godine, dodeljena su priznanja dobrovoljnim davaocima krvi, kolektivima, kao i učenicima nagrađenim na literarnom i likovnom konkursu.

 

Za stoto davanje krvi nagrađeni su Ileš Reves i Goran Anušić iz Zrenjanina. Za sedamdesetpeto davanje krvi nagrađeni su Ferenc Farkaš, Borislav Smiljanić i Zoran Kostadinović iz Zrenjanina.

 

Za pedeseto davanje krvi priznanja su dobili Lazar Tanasić iz Elemira, Milorad Narančić iz Zrenjanina, Šite Nandor iz Mužlje, Zoran Lojpur iz Zlatice, Branko Goranović i Miomir Antić iz Zrenjanina, Saša Draganić iz Lazareva, Dragan Plavšić i Dragan Rajković iz Zrenjanina, i Dragan Markov iz Elemira.

 

Priznanja su dobili i oni koji su krv dali 35, 20, 10 i 5 puta.

 

Nagrađeni dobrovoljni davaoci krvi

 

Priznanje “Široko srce”, koje se dodeljuje kolektivima u kojima ima dobrovoljnih davalaca krvi i koji se uvek odazivaju na pozive, dobili su Nindžucu klub “Majstor senke”, srednja škola “Uroš Predić”, Mesna zajednica Klek i Termoelektrana – Toplana.

 

Na likovnom konkursu “Krv život znači” nagrađeni su Aleksej Jelisić, Milica Trifunjagić i Sara Mihajlov, u kategoriji osnovnih škola, a Ivana Mutavdžić, Ivona Budai i Jelena Ludoški, u kategoriji srednjih škola.

 

Na literarnom konkursu nagrađeni su Ivan Bošković, Filip Gaković i Nina Čeman, kod osnovaca, i Ana Lenhart i Marko Rašović, kod srednjoškolaca.

 

Nagrađeni dobrovoljni davaoci krvi

 

– Ovo je dan kada se posebno zahvaljujemo svim dobrovoljnim davaocima krvi na humanosti i nesebičnosti – kaže Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta u Zrenjaninu. – Samo 3 odsto stanovništva daje krv, a 97 posto ih se oslanja na njih. Moramo raditi da se ta slika promeni, rekla je Tanasijević, i dodala da je Zrenjanin čak i ispod proseka po broju dobrovoljnih davalaca krvi.

 

Crveni krst po novom Zakonu o transfuzijskoj medicini ima veliku ulogu u dobrovoljnom davalaštvu krvi, pa je danas bila prilika da se posebna zahvalnost izrazi i svim volonterima Crvenog krsta.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • ČESTITKE SVIM DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI,
  ALI, ZAŠTO JE KRV “CENTRALIZOVANA” U NOVOM SADU!!!???
  ZAR SLUŽBA ZA TRANSFUZIJU, IZ ZRENJANINA, KOJA JE POSEĆIVALA I SELA,
  KOJA JE, NA PRIMER, U ELEMIRU SKUPLJALA KRV I OD 120 MEŠTANA, VIŠE NIJE U STANJU, TO I DALJE DA RADI!!!???
  ZAR ONAJ, KOJI JE TO ZAMISLIO, NIJE I TAKO NEŠTO PREDVIDEO!?
  VRLO KRATKOVIDO!!!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

sinovoz
FAM