Društvo Vesti Zrenjanin

Odeljenje oftamologije Opšte bolnice predstavilo novi operacioni mikroskop

operacioni mikroskop
Dr Milena Gvero

Odeljenje oftamologije u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu predstavilo je novi operacioni mikroskop. Ovaj aparat nabavljen je zahvaljujući sredstvima koja su dobijena od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo u iznosu od 7,9 miliona dinara.

 

Načelnica Oftamologije dr Milena Gvero kazala je da je u pitanju jedan od novijih modela.

 

– Već 20 – 30 godina ovde kod nas se rade mikrohirurške operacije uz pomoć operacionog mikroskopa za oftamologiju. Međutim, naš operacioni mikroskop je bio poprilično star. Postojala je opasnost da obustavimo programe zato što starom mikroskopu ističe rok trajanja – istakla je Gvero.

 

Ona je naglasila da u srednjem Banatu postoji velika potreba za ovom vrstom operacija, naročito operacija katarakte, a nju je praktično nemoguće izvesti bez dobrog operacionog mikroskopa.

 

– Novi aparat ima izvanrednu optiku, tako da smo svi koji radimo operacije, što bi se reklo, „progledali“. Mnogo se lakše radi uz pomoć njega. Danas praktično nema nikakve razlike u tome kako se rade operacije kod nas ili u nekim velikim zdravstvenim centrima – ističe Gvero.

 

Očekuje se dolazak novih kadrova

 

Godišnje se na Odeljenju oftamologije Opšte bolnice Zrenjanin izvede između 600 i 700 operacija. Potrebe su, na žalost, mnogo veće, ali su bolnički kapaciteti za sada toliki.

 

– Kadrova ima mnogo manje nego što su realne potrebe, a to se naročito odražava na ambulantni rad. Međutim, očekujemo da ćemo ih proširiti, pošto imamo najavu da će se ekipi hirurga priključiti još nekoliko novih lekara – navodi načelnica Oftamologije.

 

Ona ističe da je potrebno zanavljanje i druge medicinske opreme, koja je dosta stara i dotrajala, a naročito ona osnovna.

 

– Pošto su u pitanju jako kvalitetne mašine, bez obzira koliko su stare, još uvek uspevamo da radimo i na postojećim. Zadovoljni smo što smo u većem broju počeli da radimo popularnu ultrazvučnu operaciju, i to na potpuno isti način kao u drugim centrima – objašnjava Gvero.

 

Pročitajte još: Novi operacioni sto na Odeljenju ortopedije u Opštoj bolnici (Foto)

 

Na pitanje da li postoje liste čekanja i da li su one velike, dr Milena Gvero odgovara da je Fond zdravstvenog osiguranja u značajnoj meri smanjio te liste, koje su ranije bile ogromne.

 

– Pamtim da se čekalo na operaciju katarakte i po dve – tri godine. Ali, država je reagovala, i dobro je da je to učinila. Sada je, ukoliko mi ne možemo sve da postignemo, pacijentima omogućeno da se operišu na privatnim klinikama, na teret Fonda zdravstvenog osiguranja. Period čekanja je, zahvaljujući tome, smanjen na maksimalno četiri – pet meseci, s tim da postoje pacijenti koji su prioritet – ističe dr Milena Gvero.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.