Društvo Vesti Zrenjanin

Odbrana i bezbednost ponovo u školama nakon 27 godina pauze

odbrana i bezbednost

Nakon 27 godina pauze u srednjim školama će ponovo biti obrađivane teme iz oblasti Odbrana i bezbednost. Nastava je predviđena za sve završne razrede, a počela je i u školama u Zrenjaninu. Prvi čas je održan u zrenjaninskoj Tehničkoj školi.

 

Za maturante dva odeljenja Tehničke škole prvi nastavni čas su održali major Vlastimir Radivojević, načelnik Centra Ministarstva odbrane za Srednjobanatski okrug, i direktor škole Đorđe Klać. Klać je ujedno i rezervni kapetan, pa je nastavu izvodio u svojstvu pripadnika Organizacije rezervnih vojnih starešina.

 

U srednjem Banatu ima 65 odeljenja, sa ukupno 1.410 đaka koji će slušati više od 200 časova nastave.

 

Konsultatni u nastavi će biti oficiri iz Ministarstva odbrane. Tamo gde je potrebno angažovaće se i rezervne vojne starešine. Predviđeno je da jedan čas učenici posete tehničko – taktički zbor koji organizuje najbliža jedinica Vojske Srbije.

 

Nastava se održava na osnovu Zakona o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi, kao i inicijative Ministarstva odbrane za uvođenje određenih sadržaja obuke u školski sistem. Akt u vezi sa tim donelo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Učenici srednjih škola definisani su u kategoriju građana koja se u sistemu obrazovanja i vaspitanja obučava za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

 

Tako će maturanti tokom drugog polugodišta imati priliku da od pripadnika regionalnih centara Ministarstva odbrane saznaju više o Vojsci Srbije, ulozi građana u odbrani zemlje u slučaju elementarnih nepogoda… Moći će da slušaju i o civilnoj odbrani i zaštiti, atomskoj, biološkoj i hemijskoj zaštiti, pitanjima vojne obaveze… Biće reči i o ulozi i zadacima rezervnih pripadnika vojske, odgovarajućem ponašanju i obavezama u slučaju velikih havarija ili požara…

 

odbrana i bezbednost

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz