Društvo YTOP

ODATA POŠTA STRADALIMA U „KRVAVOM JANUARU“

venci-krvavi-januar

ZRENJANIN – Polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu, danas je obeležena 76. godišnjica od nacističkih zločina u Banatu, 1942. godine, poznatih kao „Krvavi januar“.

 

polaganje-venaca

 

Na današnji dan pre 76 godina u Zrenjaninu je streljano 30 žitelja ovog dela Banata, a njihova tela potom su obešena na Žitnom trgu. To je bila odmazda nacista zbog akcija rodoljuba u našem gradu i okolini, nakon aprilske okupacije, 1941. godine.

 

Nakon službe sveštenika Srpske pravoslavne crkve, u ime Grada Zrenjanina venac na spomenik položili su zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin i Simo Salapura. Vence na spomenik položili su i predstavnici Gradskog ogranka SUBNOR-a, kao i mesnog odbora SUBNOR-a Elemir.

 

– Na današnji dan ne samo u našem gradu, već šire u Banatu, pogubljeno je 150 patriota. Streljana su bila u Banatskom Aranđelovu, Mokrinu, Kikindi, Miloševu i našem gradu. U gradskom zatvoru u Zrenjaninu streljani su rodoljubi a njihova tela prevezena su kolima do Žitnog trga i tu su stavljena na vešala. Bio je to krvavi srpski Božić – podsetio je, u obraćanju prisutnima, istoričar Miodrag Cvetić.

 

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da grad Zrenjanin dostojno obeležava sve datume iz istorije ovih prostora, kako iz dalje tako i bliže prošlosti.

 

– Fašizam je bio okrutan i u krvavom januaru 1942. godine stradalo je mnogo ljudi. Kada obeležavamo ovakve događaje, naglašavamo da je to ono što više nikada ne sme da se dogodi. Ovo je nešto protiv čega su se borili naši preci a mi, prisećajući se toga, šaljemo poruku da se to vreme nikada ne vrati. A samo narod koji pamti šta mu se dogodilo u istoriji, može da stvori bolju budućnost. Slava svima koji su nastradali od fašista – rekao je Saša Santovac u obraćanju okupljenima.

Podeli članak
sinovoz
FAM