Društvo

Od početka godine 171 žena bila izložena nekom obliku nasilja

nasilje nad ženama

Članovi Đačkog parlamenta Zrenjaninske gimnazije posetili su Srednjobanatski upravni okrug, povodom kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“.

 

Poseta je organizovana u sklopu obeležavanja predstojećeg Međunarodnog dana ljudskih prava, a učenici su bili u pratnji profesorice sociologije Senke Jankov, kao i predstavnica Ženske odborničke mreže Ljube Travice i Lepe Arambašić.

 

Pored načelnice Srednjobanatskog upravnog okruga Snežane Vučurević, na skupu su bili prisutni i predstavnici Policijske uprave u Zrenjaninu i zrenjaninskog Centra za socijalni rad, koji su predstavili takozvani „Zrenjaninski model borbe protiv porodičnog nasilja“, čiji bitni delovi su postali i sastavni element zakonskih odredbi iz oblasti porodičnog nasilja. Ovaj model, koji podrazumeva saradnju nadležnog tužilaštava, Policijske uprave, Centra za socijalni rad i Prekršajnog suda, postao je i dobar primer samoupravama u Srbiji, kako se na pravi način treba postaviti prema ovom učestalom i ozbiljnom društvenom problemu.

 

– Imamo 16 dana zvanične kampanje u borbi protiv nasilja nad ženama, ali o tome moramo pričati svaki dan, jer statistika i stanje u društvu u tom pogledu su poražavajući. Skoro svake godine tridesetak žena izgubi život i sve to pokazuje da ono što država preduzima u domenu zakonskih i institucionalnih okvira nije dovoljno. Moramo svi zajedno da radimo na jačanju svesti, naročito mladih ljudi, da ukazujemo da bilo koji oblik nasilja nema opravdanje i da nasilje nije privatni problem već se tiče celog društva – rekla je u obraćanju učenicima načelnica Snežana Vučurević, ističući da je važno da se svi mladi ljudi uključe u borbu protiv nasilja, da ga prijavljuju i na taj način sprečavaju.

 

nasilje nad ženama
Đorđe Miolski, Snežana Vučurević i Olivera Lisica

 

Šef odseka kriminalističke policije Policijske uprave Zrenjanin Đorđe Miolski na skupu je saopštio statističke podatke o nasilju u porodici na području grada Zrenjanina.

 

– Rad Policijske uprave je po prirodi represivan, ali se mnogo radi i na prevenciji.  Inače, najčešće žrtve nasilja u porodici su žene, a za prvih 11 meseci ove godine čak 171 žena je bila izložena nekom obliku nasilja, dok je muškaraca žrtava nasilja u porodici bilo 47. Od početka godine imali smo 561 prijavljeni slučaj nasilja u porodici, zadržano je 141 lice i sprovedene su hitne mere u 359 slučajeva, da bi se sprečilo dalje nasilje – naglasio je Miolski, uz napomenu da po novom zakonu mogu biti sankcionisani i oni koji ne prijavljuju nasilje u porodici.

 

On je potvrdio da ima mnogo prijavljenih slučajeva nasilja, ali da je jedan od uzroka i to što se podigla svest žrtava kao i svih u društvu, pa sve manje takvih događaja prolazi bez reakcije.

 

Direktorka Centra za socijalni rad u Zrenjaninu Olivera Lisica podsetila je da u gradu još od 2007. godine funkcioniše multisektorska saradnja institucija, po modelu koji je baš u Zrenjaninu nastao.

 

– Grad Zrenjanin je primer dobre prakse, a ovde  je 2014. godine potpisan sporazum na lokalnom nivou o saradnji institucija na zaštiti žena od nasilja u  porodici. Uključeni su Centar za socijalni rad, Grad Zrenjanin, Policijska uprava, nadležno tužilaštvo i sud, Dom zdravlja, Predškolska ustanova, Zrenjaninski edukativni centar, sve škole i lokalni mediji – naglasila je Lisica, dok je njena saradnica iz Centra za socijalni rad Svetlana Mandić objasnila tok postupka i radnji koje preduzimaju nadležne institucije, nakon prijave nasilja, koja se može podneti i Centru za socijalni rad i Policijskoj upravi, ali i svakom lekaru kojem se žrtva obrati.

 

Podeli članak