Društvo

Obeleženo 70 godina rada Udruženja slepih i slabovidih

Udruženje slepih i slabovidih

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ danas je obeleženo 70 godina postojanja i rada Udruženja slepih i slabovidih osoba u Zrenjaninu.

 

Udruženje je osnovano 4. aprila 1948. Osnivačku skupštinu činilo je 18 ljudi, od kojih je 14 bilo slepo i slabovido.

 

Prvi predsednik bio je Čedomir Odžin, u čijem je stanu bilo i sedište udruženja. Odžin je bio i prvi predsednik a i jedan od prvih zaposlenih, kao prodavac duvana.

 

Udruženje slepih i slabovidih

Prvi slepi telefonista zaposlen je u kombinatu „Servo Mihalj“ a zrenjaninska bolnica, kao jedina u Srbiji danas, zapošljava četvoro slepih telefonista. Na svečanoj akademiji učestvovali su hor i solisti muzičke škole „Josif Marinković“ a zaslužnim pojedicnima i kolektivima uručene su zahvalnice.

 

Pre akademije, u Gradskoj kući, zamenik gradonačelnika Saša Santovac primio je Nenada Vukelića, aktuelnog predsednika Udruženja slepih i slabovidih Zrenjanina sa članovima rukovodstva Udruženja.
• Grad pomaže rad udruženja na različite načine a u narednom periodu verujem pomoći ćemo i više, istakao je Santovac dodavši da je dosta učinjeno na omogućavanju pristupnosti javnih objekata invalidnim licima ali da problemi i dalje postoje.

 

– Pravo na bezbedno kretanje imaju svi, tako da moramo i svest da menjamo i da razmislimo kad parkiramo automobil na nepropisan način da li time uskraćujemo nekom pravo na kretanje , istakao je Santovac.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz