Društvo

OBELEŽENA LEKARSKA SLAVA SVETI VRAČI KOZMA I DAMJAN

ZRENJANIN – Lekarska slava – Sveti vrači Kozma i Damjan obeležena je liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Hramu Uspeća Presvete Bogorodice, nakon čega je u Duhovnom centru “Prepodobni Rafailo Banatski” organizovan svečani prijem. Organizator je Podružnica lekara Zrenjanin.

 

 

Kumovi slave su bračni par dr Svjetlana Ždrale, šef Odseka neonatologije Opšte bolnice “Đorđe Joanović” i dr Zdravko Ždrale, v.d direktora Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin. Kumstvo je preuzela dr Miloranka Kijurski, lekar Doma zdravlja Zrenjanin.

 

Sveti Kozma i Damjan se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći zauzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja”, već “Boga radi”, pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

 

Oni su braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć.

 

 

Zapisano je takođe da je Kozma “ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata”.

 

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove. Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Podeli članak
sinovoz
FAM