Društvo Vesti Zrenjanin

Obeležena Lazareva subota, tradicionalna litija prošla gradom (Foto)

lazareva subota vrbica
Foto: Zoran Bogaroški

Lazareva subota, u narodu poznata kao Vrbica, obeležena je danas i u Zrenjaninu.

 

Tradicionalna litija prošla je u poslepodnevnim satima gradskim ulicama, krenuvši iz hrama Vavedenja Presvete Bogorodice (Gradnulička crkva), ulicom Cara Dušana. Litija je zatim išla Savezničkom ulicom, sve do hrama Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva), a onda i do hrama Uspenja Presvete Bogorodice gde će biti održano večernje bogosluženje.

 

Vrbica – Lazareva subota, ili Subota pravednog Lazara, uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih posle četvorodnevnog prebivanja u grobu. Ovaj praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka. Posle vaskrsenja, Lazar je bio Episkop na Kipru.

 

lazareva subota vrbica
Foto: Zoran Bogaroški

 

Na Lazarevu subotu praznuje se poseban i vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bralo se olistalo pruće od vrbe. Lazareva subota, odnosno Vrbica, dan je dečje radosti. Do Drugog svetskog rata, Lazareva subota (Vrbica) proslavljala se i kao školska svečanost. Deca su se, lepo obučena, ukrašena zvončićima, kretala u povorkama i provodila vreme u igri oko izvora. Prateći elementi ovog praznika imaju biblijsko utemeljenje. Posle Lazarevog vaskrsavanja, Isus Hristos ulazi svečano u Jerusalim, a masa razdraganog sveta dočekuje ga svečano; pored ostalog, u rukama nose palmove grančice. Današnje vrbove grančice zamena su za palmine. Ubrane vrbove grančice na Lazarevu subotu nosile su se i blagosiljale u crkvi, pa su potom čuvane u kućama.

 

Na Vrbicu, posle podne, uvek se držala litija izvan hrama. Svedočanstava ο Vrbici imamo već krajem IV veka. U litiji su učestvovali, kao i danas, odrasli i deca noseći u rukama grančice maslina i palmi. U krajevima gde nema maslina i palmi nose se graničice vrbe.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz