Društvo Vesti Zrenjanin

Obeležen Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu

dan oslobođenja grada u prvom svetskom ratu
Foto: Grad Zrenjanin

Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu obeležen je danas u Zrenjaninu nizom događaja. Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, na 101. godišnjicu oslobođenja obeležen je polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata i odavanjem počasti herojima i oslobodiocima grada.

 

Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu obeležen je i prigodnom izložbom u Narodnom muzeju Zrenjanin. Ali, i svečanom akademijom i koncertom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, sa solistkinjom Milicom Dosković, u Kulturnom centru Zrenjanina.

 

Pročitajte još: Kako su ovdašnje firme preko lista „Dnevnik“ čestitale Novu 1953. godinu

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić ukazao je na značaj obeležavanja ovog datuma, kao jednog od najznačajnijih u istoriji grada.

 

– Srpska vojska je na današnji dan, pre 101 godine, mirno ušla u naš grad. Vlast je tada predata bez ijedne žrtve. Mi smo veoma ponosni na to kako su naši preci ostvarili viševekovne želje našeg naroda da živi u zajedničkoj državi sa Maticom Srbijom – poručio je Janjić.

 

Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju položili su predstavnici Grada Zrenjanina i Društva srpsko-ruskog prijateljstva. Pomen stradalima služio je Branislav Avram, sveštenik Srpske pravoslavne crkve.

 

 

Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu obeležen i na Trgu slobode

 

Cveće je položeno i na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću – Brigadiru, komandantu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“, poznatog kao „Gvozdeni puk“. U pitanju je vojna jedinica srpske vojske koja je 17. novembra 1918. godine oslobobodila tadašnji Veliki Bečkerek. U grad je umarširala upravo ulicom koja danas nosi ime Brigadira Ristića i na čijem se početku nalazi spomen-ploča posevećena tom vojskovođi.

 

Predstavnici Grada odali su poštu i vojvodi Petru Bojoviću, jednom od četvorice najvećih srpskih vojskovođa u Prvom svetskom ratu, komandantu Prve armije srpske vojske. Na spomen-bistu vojvodi Bojoviću, na početku ulice koja nosi njegovo ime, venac su položili i predstavnici Komande za razvoj Banatske brigade i Garnizona Zrenjaninu.

 

Pročitajte još: Vojska ugostila srednjoškolce i priredila taktičko – tehnički zbor (Foto)

 

Centralna svečanost obeležavanja Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu i Praznika grada održana je na Trgu slobode. Tamo su položeni venci na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, služen je pomen i održan kraći umetnički program. Himnu Republike Srbije otpevao je hor Muzičke škole „Josif Marinković“ pod upravom Zorice Kozlovački. Pomen herojima Velikog rata služio je sveštenik SPC Slobodan Čestić. A glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Milan Kočalović je govorio stihove pesme „Domovina“ Vojislava Ilića.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak