Društvo Vesti Zrenjanin

Obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine obeležava se od 18. do 24. januara. Osnovni cilj je podizanje svesti žena o toj bolesti i načinima prevencije.

 

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti.

 

Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rak grlića materice je na četvrtom mestu po učestalosti obolevanja u Vojvodini. Svakog dana u pokrajini jedna žena oboli od tog tumora, a više od 100 u toku jedne godine izgubi bitku s opakom bolešću.

 

PROČITAJTE JOŠ: Danas distribuirano 2.100 doza vakcina kineskog proizvođača

 

Institut za onkologiju Vojvodine godinama je među najboljim zdravstvenim ustanovama u regionu po standardima koje primenjuje u lečenju karcinoma grlića materice. Odnedavno, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, ova ustanova jedina u Srbiji poseduje najsavremenije aplikatore za brahiterapiju.

 

Standardni protokol podrazumeva da se ginekološki tumori uglavnom leče kombinacijom spoljašnjeg zračenja i brahiterapije. Sa ovim aplikatorima skraćuje se vreme zračenja jer pacijentkinje više ne moraju da idu na spoljašnju zračnu terapiju, a moguće je ozračiti i udaljenije delove tumora.

 

Rak grlića materice sve više se javlja kod mladih žena i to u poslednjem stadijumu bolesti, a tada su i šanse za preživljavanje veoma male. Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u lečenju rano otkrivanje tumora.

 

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice je prilika da se još jednom ukaže na sve ove činjenice.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM