Društvo YSLAJDER

NOVI ŽIVOT BIVŠE MEDICINSKE ŠKOLE

biskup
Biskup Katoličke crkve gospodin Ladislav Nemet

ZRENJANIN – Zgrada bivše Medicinske škole u centru Zrenjanina do kraja sledeće godine izgledaće potpuno drugačije i konačno će dobiti namenu.O tome je danas na konferenciji za novinare govorio biskup katoličke crkve gospodin Ladislav Nemet.

 

biskup
Biskup Katoličke crkve gospodin Ladislav Nemet

 

Zgrada je pre rata bila kloster i pripadala je Katoličkom ženskom redu “Notr dam”. Nakon Drugog svetskog rata, zgrada je oduzeta, jedno vreme je služila kao bolnica a onda kao dom za ratnu siročad. Od nacionalizacije, u zgradi je bila smeštena medicinska škola, kaže Nemet.

 

Po Zakonu o restituciji, zgrada je 2010. godine vraćena Katoličkoj crkvi, odnosno Ženskom redu a 2016. godine kupila ju je biskupija.

Biskupija je kupila zgradu zahvaljujući pomoći Vlade Mađarske za 230000 evra a takođe zahvaljujući pomoći mađarske Vlade ona će biti i obnovljena, dodao je Nemet.

 

Novi izlged zgrade

 

Predviđeno je da u zgradi dve petine prostora dobije KUD « Petefi » a ostalo će biti internat za devojke koje će voditi sestre reda « Notr dam ». Radovi na raščišćavanju su već počeli.

 

Prema ulici Narodnog fronta neće se menjati ništa osim što će fasada biti uređena i osvetljena, ističe Nemet. Najveće promene zgrada će doživeti u dvorištu, prema Begeju. Biće ugrađen lift između kapele i zgrade a u dvorištu će biti izgrađena letnja pozornica koju će koristiti i « Petefi » i devojke iz inetrnata ali i grad ukoliko bude imao želju, ističe Nemet. – Dvorište će imati svoj ulaz sa Begeja a akustika je odlična, isprobali smo, dodao je Nemet.

 

Novi izgled zgrade
Novi izgled zgrade

 

Temeljnu rekonstrukciju doživeće i tavanski i podrumski prostor.

Prema našim računicama ovo sve trebalo bi da košta oko 2 miliona evra ali biće potrošeno onoliko koliko treba, dodaje Nemet.

 

Sve poslove oko rekonstrukcije vodiće Fondacija “SPES” koja će, kada radovi budu završeni, biti i vlasnik zgrade.

Zgrada je od 1972. godine pod zaštitom i svi poslovi rade se pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz