Društvo

NOVE LABORATORIJE NA FAKULTETU: Rusi ulažu u zrenjaninske studente

ZRENJANIN – Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu danas su svečano otvorene nove laboratorije za fiziku i hemiju, koje su opremljene zahvaljujući sredstvima kompanije „NIS Gasprom njeft“.

fakultet

Ovom događaju prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, rekotor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnik NIS-a Andrej Šibanov. Obraćajući se okupljenim studentima i ostalim zvanicama, govornici su se složili da su nove laboratorije, koje su smeštene u aneksu zgrade Tehničkog fakulteta, značajne za region i šire, kao i da predstavljaju primer dobre saradnje između univerzitetskih ustanova i privrede.

– Posle 42 godine postojanja Tehničkog fakulteta definitivno zakoružujemo jednu celinu vezanu za opremljenost i podršku nastavnom procesu u segmentu koji je dominantan, a to su laboratorije. Laboratorije za fiziku i hemiju koje smo dobili mogu da budu primer svim ostalim visokoobrazovnim institucijama – kazao je dekan zrenjaninskog Fakulteta Milan Pavlović, podsećajući na saradnju sa kompanijom „NIS Gasprom njeft“ koja traje nekoliko godina.

fakultet

Ministar Verbić je ocenio da problem između privrede i obrazovanja predstavlja to što se koriste opšta mesta, što se saradnja uglavnom završava potpisivanjem memoranduma o razumevanju ili protokola o saradnji, a ne vodi se dovoljno računa o detaljima, odnosno o onim oblastima na koje bi se trebalo fokusirati, čime bi se pokazalo da je i nešto što je relativno malo jako značajno.

– Ovde smo se okupili u najboljem mogućem sastavu da pokažemo koliko nam je ovako nešto važno i koliko nam je značajno ulaganje u obrazovanje. Nama je potrebno da imamo jako dobre studijske programe, kako bismo privukli i studente iz regiona kojima nije problem da studiraju na onom jeziku koji se ovde koristi, kao i sve one koji i dalje dolaze preko programa “Svet u Srbiji”, koji prvo godinu dana uče srpski – istakao je Verbić.

Kako je rekao predstavnik NIS-a Andrej Šibanov, stvaranje uslova za kvalitetno obrazovanje je osnovni preduslov za obezbeđivanje stručnog kadra, a mladi obrazovni ljudi su osnovna jedinica svakog uspešnog društva.

– Zato nastojimo da što većem broju obrazovnih institucija omogućimo adekvatne uslove za rad i učenje, kako otvaranjem savremenih laboratorija i učionica, tako i stipendiranjem najboljih studenata – naglasio je Šibanov.

fakultet_verbic

Gradonačelnik Čedomir Janjić je rekao da će Grad, bez obzira na to što Fakultet zvanično nije u ingerencijama lokalne samouprave, na sve načine pomagati razvoj ove ustanove. On je istakao da će 2016. godine ozbiljna sredstva biti uložena u Fakultet.

– Sada imamo 1.600 studenata i nisam zadovoljan tom brojkom. Želja mi je da imamo 5.000 studenata, da poboljšavamo uslove studiranja, da pomognemo i onim studentima koji ne mogu da se popnu stepenicama na sprat. Zajedno ćemo savladati sve te prepreke i napraviti lift, da bi Fakultet svima bio dostupan – obećao je Janjić.

Podeli članak