Društvo

Nova strategija predškolskog vaspitanja i obrazovanja: što više dece u vrtićima

vrtic

Grad Zrenjanin ove godine izdvojiće iz budžeta 57,6 miliona dinara za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, što je u odnosu na 2016. godinu više nego duplo. Naime, 2016. godine iz budžeta je izdvojeno 20,7 miliona dinara.

 

Ipak, programom predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji grada obuhvaćeno je 49 odsto mališana, što je ispod republičkog proseka.
To je samo jedan od razloga donošenje Strategije za unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja grada Zrenjanina od 2018 – 2022. godine o čijem će predlogu sutra u 12 časova biti održana javna rasprava.

 

• Grad je odlučan da se na najbolji način stara o svojim najmlađim građanima, o čemu govori i to da je počela izgradnja novog vrtića u naselju Putnikovo kao i inicijativa da se otvori dežurni vrtić u kom bi mališani mogli da budu smešteni od 14 do 22 sata, napisao je u uvodnom delu strategije gradonačelnik Čedomir Janjić.

 

Predškolska ustanova ima 20 objekata za smeštaj mališana, od kojih je 19 građeno ili adaptirano za tu namenu a 1 je vrtić u bolnici koji mesečno pohađa oko 60 mališana.
Na teritoriji grada u vrtiće je upisano 2500 dece, i to u jasleni deo 405, u obdanišni 1410, u predškolski pripremni 63 a 52 u program “Vrtići bez granica”.
Maksimalan iznos koji roditelji plaćaju za smeštaj mališana je 20 odsto od ekonomske cene.

 

Najveći broj mališana koji je obuhvaćen predškolskim vaspitanjem I obrazovanjem je u samom gradu.
Sasvim drugačija situacija je u selima. Samo četiri sela imaju vrtiće za smeštaj dece od 3 do 5,5 godina. To su Ečka, Stajićevo, Lazarevo i Lukićevo a vrtiće u ovim selima pohađa 88 mališana. Ostala sela, iako postoji potreba i želja roditelja, vrtiće nemaju. Prema podacima dobijenim od nadležnih u Domu zdravlja, u selima u uzrastu od 3 do 5,5 godina živi 913 dece.
Strategija za unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja grada Zrenjanina od 2018 – 2022. godine upravo treba da promeni tu sliku, imajući u vidu da je demografska slika Zrenjanina vrlo loša a da je priraštaj već godinama – 7.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz