Društvo

Nova oprema za citološku laboratoriju

ZRENJANIN – Citološka laboratorija zrenjaninskog Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ dobila je potpuno novu opremu, čime zadovoljava sve evropske i svetske standarde, saopštio je danas direktor te zdravstvene ustanove Miodrag Subić.

Nova laboratorija
Nova laboratorija

On je objasnio da je nova citološka laboratorija, smeštena u zgradi Dispanzera za žene, dobijena zahvaljujući sredstvima Evropske unije, ali i Ministarstvu zdravlja i Kancelariji za skrining, koji su posredovali u nabavci opreme vredne blizu 36.000 evra.

– U planu je da ovo postane referentna laboratorija za srednji i južni Banat, iako smo trenutno u deficitu sa ginekolozima. Naš cilj je da što veću populaciju žena uverimo da se odazove na preglede, odnosno skrining grlića materice – istakao je Subić.

Pokrajinski poslanik i lekar Predrag Matejin kazao je da u Zrenjaninu ima oko 30.000 žena, uzrasta od 22 do 64 godine, koje bi trebalo obuhvatiti pregledima grlića materice.

– Nažalost, u prvim mesecima pozivanja bio je veoma mali odziv, iz više razloga. Jedan od njih je da se oko 20 odsto poziva vraća u zdravstvenu ustanovu, jer ne može biti isporučeno, što znači da arhiva nije ažurirana. Takođe, mnoge žene ne shvataju ozbiljno ovakvu vrstu pregleda, zbog čega moramo više raditi na marketingu – objasnio je Matejin.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.