Društvo YSLAJDER

NOĆ ISTRAŽIVAČA U ZRENJANINU

noć istraživača

ZRENJANIN – Pod sloganom „Znanje na prvi pogled“, poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova, među kojima je i Zrenjanin, održaće se 12. Noć istraživača.

 

noć istraživača

 

Manifestacija, čiji je cilj da, pre svega mladima, približi posao istraživača, naučnika, u Srbiji se dočekuje osmi put, i to u jedanaest gradova širom zemlje.Program manifestacije u Zrenjaninu najavili su, danas, na konferenciji za medije u Gradskoj kući, dr Gordana Ludajić, predstavnik organizatora sa Visoke tehničke škole strukovnih studija, zatim Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika i Sandra Banjanin, saradnik zrenjaninske Noći istraživača.

 

U našem gradu, od 16 pa sve do 22 sata, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne „VRUĆE“ eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu da se i naučnici u Srbiji bave „gorućim“ temama. Centralni program i svečano otvaranje je, i ove godine, organizovano u Kulturnom centru, od 18 časova, gde će posetioci biti u prilici da se upoznaju sa preko 50 različitih radionica, navijaju za svoju ekipu u specijalnom izdanju SuperSu kviza, ili saznaju nove detalje o Kiki, kikindskom mamutu, najavljeno je na konferenciji za medije.

 

-Po prvi put, ove godine Startit centar se priključio organizacijom predavanja na temu robotike, u Baroknoj sali Skupštine grada imaćemo predavanja i video-konferenciju sa Dablinom i gostima iz CERN-a, koji će govoriti o dablinskoj Noći istraživača i tamošnjim programima. U GNB „Žarko Zrenjanin“ biće izloženi naučno-stručni radovi i publikacije istaknutih zrenjaninskih naučnika. Narodni muzej ove godine učestvuje sa izložbom „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ – kaže Sandra Banjanin, saradnik u organizaciji manifestacije.

 

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“, koji predstavlja najveći program EU za istraživanje i inovacione delatnosti. U Srbiji pod imenom „Noć istraživača“ postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.

 

Svečano otvaranje manifestacije je u petak 29. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina, u 18 časova, a sledi kviz, radionice, prezentacije, sve do 21 čas.

 

U Baroknoj sali Skupštine grada od 18 do 22 časa su predavanja i video konferencija sa Dablinom i gostima iz CERN-a.

 

U Gradskoj narodnoj biblioteci od 16 do 20 časova  je izložba naučno-stručnih publikacija. U Startit centru od   17 do 20 časova je predavanje „Svet robotike“, a predavač je  Gavrilo Andrić.

 

U Narodnom muzeju Zrenjanin od 16  do 20 časova je izložba „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.