Društvo

NJIHOVA MUŠTERIJA JE I LEGENDARNI GLUMAC: Prave vrhunske šešire od zečije dlake

ZRENJANIN – Porodična zanatska radnja „Moj šešir“, koju drže naši sugrađani Željko i Nataša Čokanjev, sprema se za nastup na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde će predstaviti svoj bogat asortiman šešira i kapa.

Željko Čokanjev
Željko Čokanjev

Čokanjevi su među retkima koji su ostali u zahtevnom poslu ručne izrade šešira. U „blizini“ ima još jedan takav zanatlija, u Bačkom Petrovcu, ali sa užim asortimanom, dok „Moj šešir“ nudi baš raznolik izbor tipskih i unikatnih modela.

– Pravimo razne šešire, muške ali i ženske, od zečije dlake, pa vune i slame, uglavnom sve od prirodnih materijala, i isključivo ručne izrade. Nije to lak posao, zahteva mnogo pažnje i truda, ali ne žalimo se, ni mi ni mušterije – priča Željko.

On vunu i zečiju dlaku kupuje kao poluproizvod, takozvani tuljak, a onda se to u porodičnoj radnji ručno oblikuje i kalupira. Čokanjevi uglavnom prave tipske šešire, raznih modela i veličina, ali su uvek „na gotovs“ za specijalne porudžbine. Za plasman ne brinu, jer mušterijama nude samo vrhunski kvalitet.

"Moj šešir" na sajmu
„Moj šešir“ na sajmu

– Od nas uzimaju robu radnje iz Beograda, Novog Sada, pa Kraljeva, Smedereva i drugih mesta. Imamo i stalne mušterije, koje dođu kod nas u radnju, ili imaju posebnu narudžbinu. Tradicionalno, stariji ljudi u Vojvodini vole šešir sa malim obodom, za fijakeriste se rade vezeni, a mladi sve češće kupuju neke modernije modele. Pravimo po narudžbi i cilindre i polucilindre za pozorišta i film – priča Željko Čokanjev.

U njegovoj radnji se izrađuju i kape, a kamilavke za sveštenike odavno idu na Cetinje, u Hilandar, Kovilj i druge srpske manastire.

Šešire koje su radili Čokanjevi nose i mnoge poznate ličnosti, među njima i Rade Šerbedžija i Zvonko Bogdan. A na popularizaciji modela za žene sve češće se uključuje i mlađi član porodice, ćerka Nina, inače studentkinja, koja volonterski i veoma uspešno obavlja posao manekena za šešire.

Na kraju, treba istaći da je radnja „Moj šešir“ dobila i sertifikat starih zanata, svojevrsno uverenje da su svi artikli sa tim žigom ručno pravljeni, i od prirodnog materijala.

I poznati nose njihove šešire
I poznati nose njihove šešire
Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM