Društvo

NEOBIČAN DOGAĐAJ U RADIONICI: Na presečenom stablu ukazao se ljudski lik! (FOTO)

ZRENJANIN – Neobičan događaj zbio se u radionici vajara – duboresca Boška Ivića u Zrenjaninu – na preseku stabla koje je doneo na obradu ukazao mu se lik sa bradom i krunom na glavi.

Boško Ivić sa figurom ptice koju je našao u korenu stabla i tek malo doradio
Boško Ivić sa figurom ptice koju je našao u korenu stabla i tek malo doradio

Stablo je posečeno u porti Vavedenjske crkve u Zrenjaninu. Tamo ih je bilo više, a Boško je odabrao jedno, doneo ga kući i presekao. Tek tada je na preseku ugledao prikazanje, video je ljudski lik sa bradom i krunom na glavi, i deo ruke koji stoji u nekom molitvenom položaju. Sve to je dojavio i sveštenicima, koji su došli i sve fotografisali.

– Pomislio sam da mi se ukazao sveti knez Lazar, u ove dane pred Vidovdan, ili neki od naših kraljeva, jer krunisana glava je u pitanju. Sve sam i ja ovekovečio u fotografiji – kaže Boško.

Krunisani lik na preseku debla
Krunisani lik na preseku debla

Ovo mu je prvi put da ovako nešto ugleda, u svojih više decenija rada sa drvetom. Doduše, desilo mu se nedavno da je u korenu drveta našao figuru ptice raširenih krila, što je tek malo doradio i sačuvao.

Boško je, inače, već dve decenije stanovnik Zrenjanina, u koji je sa porodicom došao kao izbeglica iz Glamoča. Umetničkom obradom drveta bavi se od detinjstva.

– Kada sam bio dete, nije bilo igračaka, pa sam od devete godine počeo sam da radim figure i predmete od drveta. Kasnije mi je to postao ozbiljan hobi, a izradio sam za gotovo pola veka oko 6.000 različitih figura, ikona i predmeta, uglavnom od drveta. U Bosni je to bilo javorovo, ovde lipa i orah. Moji radovi rasuti su po celom svetu i svim kontinentima – kaže Boško, koji dodaje da mu je tematika socijalna, ali i ikonopis. Mnogo je toga uradio i u gipsu, pa i mermeru.

Njegov rad ovekovečen je i na mnoštvu kolektivnih izložbi, preko 200, a član je likovnog udruženja u Zrenjaninu.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz