Društvo Foto dana

NEMAČKI SREDNJOŠKOLCI U GOSTIMA KOD VRŠNJAKA

ZRENJANIN – U okviru projekta „Minerva“ ostvaruje se razmena učenika gimnazija iz nemačkog grada Hercogenrata i dece iz Zrenjanina.

Nemački srednjoškolci gosti Zrenjanina
Nemački srednjoškolci gosti Zrenjanina

Učenici i profesori iz Nemačke boravili su u našem gradu, a danas su za njih Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, i Slaviša Vlačić, član Gradskog veća, organizovali prijem u Baroknoj sali Gradske kuće. 

Projekat „Zajedno – Minerva“ započet je u novembru 2012. godine, kada su učenici Zrenjaninske gimnazije bili gosti na festivalu kulture i umetnosti Euriade. Tom prilikom, profesori filozofije Frank Beker i Aleksandra Maksić smislili su program filozofske razmene „Minerva“. Od tada do danas realizovane su četiri uzajamne posete.

– „Minerva“ je nagrađen kao najbolji PASH projekat u Nemačkoj 2013. godine. Nagrade veoma mnogo znače mladim ljudima da potvrde svoje afinitete. Drago mi je da i druge institucije poput Ministarstva kulture prepoznaju naše kvalitete. Ono što je najvažnije za mene, to je naša velika ljubav za mudrost koju zovemo filozofija, i prijateljstvo koje potiče iz ove nauke. Filozofija se trudi da obuhvati sve oblasti, što je danas jako bitno mladim ljudima. Na taj način deca stiču raznolika saznanja i umeju da prepoznaju šta je gorući problem u svetu – izjavila je Aleksandra Maksić.

Santovac je naglasio da je glavni cilj ovakvih projekata da osnovne i srednje škole sklapaju prijateljstva sa decom iz drugih gradova i država. Prema rečima zamenika gradonačelnika, najvažnije je da učenici među sobom menjaju iskustva, druže se i uče o drugoj kulturi.

Podeli članak
Tagovi
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM