Društvo YSLAJDER

NEMAČKA DAJE JEDNOKRATNU POMOĆ OD 2.500 EVRA

ZRENJANIN – Predsednik Nemačkog narodnog saveza i član Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji Rudolf Vajs posetio je danas Zrenjanin, a povod je bilo osnivanje inicijativnog odbora Nemačkog narodnog saveza u gradu na Begeju.

 

nemci

 

– Nemački narodni savez je jedina reprezentativna organizacija Nemaca u Srbiji, priznata od države Nemačke. Teme o kojima je govoreno u Zrenjaninu su prezentacija i pokretanje postupaka za isplatu odšteta, koju država Nemačka isplaćuje građanima, potomcima nastradalih u logorima na teritoriji Srbije, podrška projektima iz oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa u gradu Zrenjaninu, i, veoma bitno, osnivanje podružnice Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu – rekao je Rudolf  Vajs u obraćanju medijima.

 

On je istakao da je u Zrenjaninu naišao na agilne ljude, koji će voditi podružnicu u gradu na Begeju.

 

– Ova podružnica obuhvatiće ceo srednji Banat. Prva stvar sa kojom ćemo krenuti su besplatni kursevi nemačkog jezika za sve građane Zrenjanina, zaživeće ovde i biblioteka sa fondom knjiga na nemačkom jeziku. A u podružnici će svi moći da dobiju i najaktuelnije informacije od kojih je sada najvažnija jednokratna pomoć nemačke vlade od 2.500 evra za svakog pripadnika nemačke zajednice, koji je stradao po osnovu svog porekla, posle Drugog svetskog rata – najavio je Vajs, pozivajući sve one na koje se ova akcija odnosi da popune formulare, koji će biti na raspolaganju i u zrenjaninskoj podružnici, i gde će podnosiocima zahteva biti pružena podrška i pomoć. Javnost će uskoro biti obaveštena o lokaciji podružnice, najavio je on.

 

nemci

 

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac naglasio je da je na sastanku u Gradskoj kući, sa predstavnicima Nemačkog narodnog saveza razgovarano o osnivanju podružnice ove organizacije u našem gradu.

 

– Saradnja će početi projektima iz oblasti kulture. Predočena nam je ideja o besplatnoj školi nemačkog jezika, i tematskim izložbama o nemačkoj nacionalnoj manjini koja je bila prisutna na teritoriji našeg grada. U nekom narednom periodu očekujemo i otvaranje vrata nekim našim udruženjima – istakao je Santovac.

 

O planovima novoosnovane podružnice više je govorio jedan od članova inicijativnog odbora Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu Robert Sabo.

 

– Na jesen će biti održana i osnivačka skupština i formirani organi podružnice. Motiv za osnivanje podružnice je i ideja da se poradi ozbiljnije na očuvanju istorijskog nasleđa Nemaca u Zrenjaninu. Po poslednjem popisu, inače, u Zrenjaninu ima nekoliko stotina Nemaca, ali mi mislimo da ih u stvarnosti ima više, jer se jedan deo izjašnjava kao Mađari, pa i kao Srbi – istakao je Sabo.

Podeli članak

5 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • A ja mislio da će kompenzuju porodice nastradale od nemačkog vermahta i banatskih folksdojčera sa prostora srednjeg Banata. Tamo 1944. kada su ginuli Rusi i partizani u oslobađanju Zrenjanina i okoline, se sad sigurno okreću u grobu….

  • Isto sam i ja pomislila….i nikad nismo nista dobili ….
   s druge strane ,dopada mi se ovo za besplatne skole Nemackog jezika 🙂

 • TU „TEMU“, POKLONA NEMAČKE POSTRADALIM NEMCIMA U LOGORIMA, POSLE RATA/NJIHOVIM ŽIVIM ROĐACIMA, NEMAČKO DRUŠTVO „VELIKI BEČKEREK“, ZRENJANIN, OSNOVANO 2002. G., JE „ODRADILO“ BLAGOVREMENO! Ne znamo šta hoće g. WEIß, U ZRENJANINU, IZ SUBOTICE!!!???
  Pozdrav iz Elemira!

 • Ko je bliži vatri taj će možda i dobiti 2500€ ko nije njemu nemora biti gde da nabavim formmular da popunim.

 • Zašto se pomoć naglašeno deli „stradalnicima“?.Mogli su jednostavno podeliti pomoć građanima Nemačkog porekla.