Društvo YSLAJDER

NEMA PREDAJE: SLEP SE POPEO NA VRH ZALEĐENE PLANINE! (FOTO)

ZRENJANIN – U planinarskom poduhvatu – zimskom usponu na Trem, najviši vrh Suve planine, ove godine među 750 učesnika bilo je i osmoro Zrenjaninaca, a na vrh se popeo i Slavoljub Epifanić.

Za sve one koji još uvek nisu čuli za Slavoljuba i njegove podvige, treba reći da je Epifanić potpuno slep, ali ga to ne može sprečiti da se uspešno bavi raznim sportovima, pa i planinarenjem.

– Ovo je samo jedan u nizu savladanih zadataka, koje sebi postavljam, ne obazirući se na prepreke i teškoće sa kojima moram da se suočim. Izazovi su nešto što je sastavni deo mog života, kao i uspesi koji me čine srećnim. Ipak, moram priznati da je ovaj uspon bio jedan od najizazovnijih poduhvata koje sam izveo jer je staza bila pod ledom, a samim tim izuzetno opasna – priča Slavoljub, koji je bio u sastavu osmočlanog zrenjaninskog tima koji se ispeo na vrh Trem, na 1.810 metara iznad nivoa mora.

Uspon je, inače, bio veoma zahtevan, u podnožju je bilo kiše, a snega na višim delovima planine. Koliko je bilo opasno govori i činjenica da je jedna učesnica uspona slomila nogu.

– Slavoljub se popeo uz nadzor vodiča Zvonka Momirskog, a staza je većim delom bila zaleđena i svaki korak morao se dobro odmeriti. Na kraju smo se obreli na vrhu. Slavoljub kao deo našeg tima i pored izuzetno teških uslova nije ni pomislio da odustane, on je jednostavno takav. U spustu, koji je bio još teži zadatak, od velike pomoći Slavoljubu bio je i Nikola, momak iz Gorske službe spasavanja – priča načelnik Kluba planinara „Zrenjanin“ Ljubomir Popov.

Uspon je počeo od sela Gornja Studena, preko poteza na kojem se nalazi planinarski dom Bojanine vode i grebena Devojački grob, do samog vrha, na koji se ispela većina od 750 učesnika uspona. Popov podseća da su članovi zrenjaninskog kluba učesvovali u sve i jednom dosadašnjem zimskom usponu na Trem, a takvih poduhvata do sada je bilo 21 u organizaciji Planinarskog saveza Srbije. Zrenjaninci će redovni učesnici biti i ubuduće, obećava Popov, a Slavoljub dodaje da će i on biti deo te priče

Zrenjaninski tim pored Epifanića, Popova i Momirskog činili su još Milan Milojević, Marija Penjivrag, Slobodan Davidović, Vladimir Vukojević i Snežana Lazarević. 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Свака част! Знам како је било тешко, јер сам и ја била тог дана на Трему. Поздрав за планинаре Зрењанина од Раде из Краљева (ПСД Гвоздац)

sinovoz