Društvo

NEGOVATELJICE NAPUŠTAJU POSAO U ZRENJANINU

ZRENJANIN – Prošle godine Gerontološki centar u Zrenjaninu napustilo je šest medicinskih sestara – negovateljica i svoju sreću, poslovnu i privatnu, potražilo je u Nemačkoj.

medicinska_sestra

– Koliko čujemo sve su se dobro snašle, što ne čudi, s obzirom na to da se radi o vrlo kvalifikovanom i dobro obučenom kadru, koji se na zapadu traži. Za dobru negovateljicu potrebno je dve – tri godine radnog iskustva. Mi još nemamo izražen problem sa nedostatkom negovateljica i geronto-domaćica kao, na primer, Subotica gde je dovedeno u pitanje elementarno funkcionisanje ustanova. Ali, nije isključeno da ćemo vrlo brzo doći u takvu situaciju – ističe direktorka Gerontološkog centra Zrenjanin Zorica Vučković.

Ova ustanova, inače, nastavna je baza Akademije „Znanje“ i škole „Oksford“, i prošle godine negovateljice koje planiraju da rade u Nemačkoj ili Austriji odradile su 300 radnih sati u centru. One nakon obuke i učenja jezika dobijaju sertifikate i sa njima vrlo lako nalaze posao.

U inostranstvo se prošle godine uputilo i deset medicinskih sestara iz zrenjaninske Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“. Zasad iz Bolnice, zbog zaposlenja u inostranstvu, bar prema onome što se zna, nije otišao nijedan lekar.

Pitanje, ima li medicinskog kadra koji je svoju karijeru nastavio u inostranstvu, postavili smo i nadležnima u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“. U odgovoru koji nam je stigao kažu da takvih saznanja nemaju.

Zasad na zapad odlaze uglavnom oni koji imaju dvojno državljanstvo, i zahvaljujući mađarskom pasošu lakše regulišu svoj radni status u Evropskoj uniji. Zna se da je Hrvatska čim je postala punopravna članica Evropske unije doživela egzodus medicinskog kadra, kako srednjeg, tako i lekara.

Iz Zrenjanina se trenutno odlazi stidljivo, ali veći problem, kako su nam rekli naši sagovornici, predstavlja i dalje važeća zabrana zapošljavanja, pa se dešava da mesto nekog ko ode ne može da se popuni.

Podeli članak
sinovoz
FAM