Društvo Vesti Zrenjanin

Nastava iz odbrane i bezbednosti obuhvatila 1.410 srednjoškolaca (Foto)

nastava iz odbrane i bezbednosti

U Tehničkoj školi u Zrenjaninu održana je analiza nastave iz odbrane i bezbednosti koja se sprovodila za završne razrede srednjih škola u Srednjobanatskom okrugu. Analiza se sastojala iz dva dela, radnog sastanka i pokazne vežbe po osnovu modela nastave „Poligon rizika“.

 

U radu su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane iz Novog Sada i Zrenjanina, Komande za razvoj Banatske brigade i predavači Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina. Učestvovali su i predstavnici Saveza rezervnih vojnih starešina Srbije, Crvenog krsta, Gradskog vatrogasnog saveza i Aktiva direktora. U programu su učestvovali i nastavnici i rukovodioci srednjih škola u kojima je izvođena nastava, kao i treneri iz kluba borilačkih sportova „Urban kombat“.

 

Ovom prilikom su nadležni iz Ministarstva odbrane istakli da je nastava organizovana u skladu sa preporukom i planom rada koje su zajedno donela ministarstva odbrane i prosvete.

 

– U Srednjobanatskom okrugu u 12 srednjih škola je za 45 dana izvedena nastava u 65 odeljenja. Za to vreme je bilo više od 180 nastavnih časova – rekao je major Vlastimir Radivojević, načelnik Centra Ministarstva odbrane u Zrenjaninu.

 

nastava iz odbrane i bezbednosti

 

Deca zainteresovana i željna znanja

 

Ovo je bila i prilika da direktori škola iznesu svoja zapažanja o nastavi, kao i predloge za dalji rad.

 

– Nastava je opravdala očekivanja. Nezgodno je, ipak, što je organizovana u periodu kada su maturanti opterećeni pripremama za fakultet. Bilo bi dobro da se u narednim školskim godinama ova nastava izvodi u trećem razredu i da počne u prvom polugodištu – rekao je predsednik Aktiva direktora srednjih škola Srednjobanatskog okruga Milan Radaković.

 

Ovom nastavom je bilo obuhvaćeno 1.410 učenika, a prisutnost časovima je bila oko 90 odsto. Nastavu su izvodili rezervni oficiri iz Zrenjanina. Pomagali su im predstavnici Ministarstva odbrane i razredne starešine.

 

– Primetili smo da su deca zainteresovana i željna znanja. Potrebno je da se u narednim fazama više pažnje posveti praktičnom radu. To su nam i sama deca tražila – istakla je predsednica Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina Tanja Dulović.

 

U okviru nastave bilo je deset teoretskih tema raspoređenih u tri časa. Predviđeno je da se poseti i tehničko-taktički zbor u Komandi za razvoj Banatske brigade, što je zakazano za 18. april.

 

Praktičan rad jednog modela izvođenja nastave gosti su mogli videti pre održane analize. Organizovan je čas na kome su u četiri radne tačke predavači malim grupama učenika objašnjavali osnove prve medicinske pomoći. Prikazali su im i gašenja početnih požara i reagovanja u vanrednim situacijama i samoodbrane. Nakon deset minuta grupa se pomerala na sledeću radnu tačku. Ovaj model nastave Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina je nazvala „Poligon rizika“ i prezentovala je u Upravi za obaveze odbrane Ministarstva odbrane. Ovom prilikom je prikazano funkcionisanje tog modela, koji predviđa da se za šest sati praktično obuči 30 učenika ili drugih kategorija stanovništva.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz