Društvo YSLAJDER

NAJSTARIJA ŽENA VAZDUHOPLOVAC: CEO ŽIVOT JE PROVELA NA NEBU!

Mihajlo i Ljudmila Jovanović

BEOGRAD – Rodbina, prijatelji, kolege i poštovaoci njenog rada oprostili su se juče u Beogradu od Ljudmile Jovanović, najstarije žene vazduhoplovca, koja je pre nekoliko dana preminula u glavnom gradu Srbije.

Mihajlo i Ljudmila Jovanović

Ljudmila, devojačko Ostrovski, rođena je 16. septembra 1931. godine u Zrenjaninu. Karijeru vazduhoplovca počela je 1948. godine na zrenjaninskom aerodromu Bagljaš a onda je njena letačka karijera krenula vrtoglavim stazama uspeha, iako je Ljudmila sve vreme ostala u amaterskom statusu.

Bila je padobranka, jedriličarka i pilot motornih aviona, instruktor letenja sa završenom Višom pilotskom školom i stečenim zvanjem diplomirani inženjer aeronautike. Cela porodica Jovanović bila je letačka, njen suprug Mihajlo bio je pilot – instruktor, a kćerka Jasmina, koja živi u Kanadi, pilot jedrilice i motornih aviona.

– Nas dvoje smo se upoznali kao veliki zaljubljenici vazduhoplovstva, povezali se i ceo život proveli zajedno. Divne uspomene ostaju zauvek u sećanju, praktično ceo zajednički život smo bili letači – kaže za portal zrenjaninski.com bolom skrhani Ljudmilin suprug Mihajlo, koji je zašao u desetu deceniju života.

Sećanja na Ljudmilinu zavidnu karijeru još su živa i među njenim bivšim kolegama.

– Znam je još od 1951. godine, kada smo bili jedriličari i padobranci. Ono što ostaje zauvek je njen državni rekord u kategoriji žena, koji je postavila na vršačkoj padini, sa 19 godina, sa jedriličarskim letom od 9,5 sati neprekidnog jedrenja i koji do danas nije oboren. Ona je iste godine 1951. završila pilotažu u Rumi, letela je kao sportski pilot, bila instruktor letenja, završila je Višu pilotsku, i za saobraćajnog inženjera. Bila je sudija na međunarodnim i domaćim vazduhoplovnim takmičenjima, osnivač i prvi predsednik Udruženja žena letača. Ona i njen suprug Mihajlo izveli su na put i dali krila desetinama afirmisanih i profesionalnih pilota – govori za portal zrenjaninski.com Miroslav Isakov, koji kaže da je Ljudmila bila neprevaziđeni primer istrajnosti i entuzijazma.

Više o ovoj vrsnoj ženi, našoj sugrađanki, možete pročitati ovde.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz