Društvo

Nacionalna testiranja učenika u nekoliko osnovnih i srednjih škola

grad-most-tesla

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja sprovodi istraživačke i evaluacione studije u oblasti obrazovanja i vaspitanja, priprema i sprovodi istraživački rad u području obrazovnih merenja, spoljašnjeg proveravanja ostvarenosti standarda postignuća učenika i dodate vrednosti u obrazovanju i vaspitanju. Takođe analizira i statistički obrađuje, priprema i objavljuje izveštaje o rezultatima ispita.

 

Nasuprot završnim ispitima, koji se zbog posebne motivisanosti učesnika smatraju ispitima tzv. „velikog rizika“, podaci koji se dobijaju na taj način su manje korisni za potrebe vrednovanja efikasnosti sistema. Stoga se u te svrhe poslednjih decenija u svetu sve više sprovode evaluaciona istraživanja koja se nazivaju nacionalnim ispitivanjima (testiranjima).

 

Dok se nacionalni ispiti sprovode na celoj populaciji, nacionalna testiranja se realizuju na uzorku učenika određenog uzrasta.

 

Planom i programom za 2017. i 2018. godinu Zavod je predvideo projekat pod nazivom Nacionalna testiranja – vrednovanje ishoda učenja koji predstavlja revitalizaciju procesa vrednovanja ishoda učenja.

 

Ispitivanje predmetnih kompetencija će biti realizovano u maju i obuhvatiće matematiku, fiziku i istoriju. Sva tri predmeta će biti ispitivana na uzorku škola i obuhvatiće jedno ili dva odeljenja učenika 7. razreda osnovne škole i 3. razreda srednje škole.

 

Na teritoriji Zrenjanina, ispitivanje će biti sprovedeno u Tehničkoj, Medicinskoj, Elektrotehničkoj, Hemijsko-prehrambenoj školi i Zrenjaninskoj gimnaziji.

 

Od osnovnih škola, u ispitivanje su uključene škole „Bratstvo“ iz Aradca i „Petar Petrović Njegoš“ iz Zrenjanina.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz