Društvo

NA DANAŠNJI DAN SU RUSI POBEDILI AMERIKANCE U KOSMOSU

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

 

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE ZBOG TIMOČKE BUNE

 

Vlada Srbije proglasila je 1883. godine, u sklopu gušenja Timočke bune, vanredno stanje u crnorečkom okrugu i uputila je regularnu vojsku na pobunjenike. Bunu su vođe Narodne radikalne stranke mesec dana ranije podigle protiv režima kralja Milana Obrenovića, što je bilo motivisano protivljenjem da se reorganizije vojska.

 

Kralj Milan uvodio je modernu stajaću vojsku umesto dotadašnje neefikasne takozvane narodne vojske. Seljaci su s jedne strane izbegavali vojnu obavezu, a pri tom su odbijali da predaju oružje koje je po ustrojstvu tzv. narodne vojske držano u kućama, pa je njegovo prikupljanje bilo povod za pobunu.

 

Preki sud je osudio na smrt 21 vođu ustanka, a mnoge na robiju. Smrtna kazna je izrečena i radikalskim prvacima Nikoli Pašiću i Aci Stanojeviću, koji su pobegli u inostranstvo. Većinu je Kralj Milan kasnije pomilovao.

 

SOVJETSKI SAVEZ LANSIRAO „SPUTNJIK 2“ U KOJEM JE BILA KERUŠA LAJKA

 

Na današnji dan 1957. godine Sovjetski Savez je lansirao prvi satelit sa živim bićem „Sputnjik 2“ u kojem je bio pas Lajka. U vreme kada je Lajkina misija pokrenuta, malo je toga bilo poznato o uticaju svemirskih letova na živa bića.

 

Neki naučnici verovali su da ljudi ne bi mogli da prežive lansiranje ili uticaj kosmičkog prostora, tako da su stručnjaci koji su radili na svemirskom programu videli letove životinja kao neophodnu pripremu za misije s ljudima.

 

Lajka je umrla nekoliko sati nakon lansiranja od posledica stresa i toplotnog udara, verovatno usled kvara u kontrolnom sistemu za toplotu.

 

Iako Lajka nije preživela putovanje, eksperiment je dokazao da putnik može da preživi lansiranje u orbitu i podnese bestežinsko stanje.

 

UMRO POSLEDNJI JUGOSLOVENSKI KRALJ

 

Kralj Jugoslavije Petar II Karađorđević umro je na današnji dan, 1970. godine. Bio je prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije, a kumovi na krštenju bili su Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta. Sa kratkotrajnog školovanja u Engleskoj vraćen je posle ubistva njegovog oca 1934, a pošto je imao svega 11 godina, upravljanje zemljom preneto je na Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, među kojima je bio i njegov stric Princ Pavle Karađorđević.

 

Posle državnog udara 27. marta 1941. proglašen je kraljem. Zajedno s vladom emigrira, prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku, gde je prihvaćen kao simbol protivljenja nacizmu. Nikada se više nije vratio u zemlju. Umro je u Denveru (SAD), a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu. Bio je jedini kralj neke zemlje sahranjen u SAD. Konačno je maja 2013. sahranjen u otadžbini, u porodičnoj grobnici na Oplencu. Napisao je memoare: „Život jednog kralja“.

 

Odlukom jugoslovenske ustanotvorne skupštine zbačen je s vlasti 29. novembra 1945. Pravosnažno je rehabilitovan 2015. godine pošto je Viši sud u Beogradu potvrdio da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga. Odluka o rehabitaciji doneta je 10. jula, a pravosnažna je postala 22. avgusta.

 

U saopštenju Višeg suda u Beogradu se precizira da je Petar II Karađorđević rehabilitovan po sili zakona, te da je Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne Skupštine FNRJ, kojim je kralju oduzeto državljanštvo i konfiskovana celokupuna imovina ništav od trenutka donošenja 8. marta 1947 godine.

 

U RAZORNOM ZEMLJOTRESU U KRALJEVU POGINULO DVOJE LJUDI

 

U okolini Kraljeva se na današnji dan 2010. godine dogodio zemljotres jačine 5,4 jedinica Rihterove skale. Dve osobe su poginule a oko 200 je povređeno.

 

Materijalna šteta je bila ogromna, a komisija za procenu štete potom je zabranila za dalju upotrebu 800 objekata. Oštećenja je pretrpelo oko 11.500 objekata. Za uslove u Srbiji i na Balkanu, ovakav zemljotres se smatra veoma snažnim.

 

OSNOVAN VOJNOTEHNIČKI INSTITUT

 

Na današnji dan 1948. godine osnovan je Vojnotehnički institut, koji se bavi istraživanjima i razvojem novih i modernizacijom postojećih sredstava naoružanja i vojne opreme za sve vidove vojske. Vojnotehnički institut je danas najveća vojna naučnoistraživačka ustanova u Srbiji.

 

U početku se radilo sa skromnim stručnim i minimalnim laboratorijskim mogućnostima. U trenutku formiranja u VTI-u je radilo samo tridesetak stručnjaka.

 

Vremenom u institutu se beleži napredak u razvoju. Uvode se nove naučne metode u rešavanju naučnoistraživačkih i razvojnih zadataka, a delatnost se proširuje na mnogobrojne naučne discipline.

 

Sedamdesete i osamdesete godine 20. veka pamte se kao zlatni period, kada su nastali avioni (GALEB, ORAO i SUPER GALEB) novi tenk M-84, sistemi višecevnih lansera raketa (PLAMEN, OGANJ, ORKAN) i druga savremena sredstva naoružanja i vojne opreme.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.