Društvo

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH LEKARA

Milan Jovanović Batut

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

Milan Jovanović Batut

 

ROĐEN ĐUZEPE VERDI

 

Na današnji dan, 1813. godine, rođen je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi. Bio je jedan od najistaknutijih umetnika 19. veka, a talenat je pokazao već u 11. godini kada je postao orguljaš u lokalnoj crkvi.

 

Njegove najpoznatije opere su „Aida“, „Otelo“, „Rigoleto“, „Travijata“, „Nabuko“, „Trubadur“, „Bal pod maskama“, „Moć sudbine“. Bez ovih dela, danas se ne može zamisliti repertoar nijedne operske kuće na svetu.

 

NA DANAŠNJI DAN SVET JE UGLEDAO MILAN JOVANOVIĆ BATUT

 

Utemeljivač Medicinskog fakulteta, univerzitetski profesor, lekar, Milan Jovanović Batut, rođen je na današnji dan 1847. godine, u Sremskoj Mitrovici. Bio je predsednik Srpskog lekarskog društva, Jugoslovenskog lekarskog društva, Društva za čuvanje narodnog zdravlja i rektor Velike škole u Beogradu.

 

Prvi je među našim lekarima započeo rad na poučavanju i proučavanju naroda i njegove zdravstvene etiologije. Takođe, prvi je pristupio prikupljanju i obradi naše narodne medicinske terminologije. Izdavao je i uređivao časopise: „Zdravlje“ (Sombor i docnije Beograd) i „Narodno zdravlje“ (dodatak lista „Srpski arhiv“).

 

Institit za javno zdravlje u Beogradu nosi njegovo ime.

 

POČELA BORBA ZA OSLOBOĐENJE NIŠA U PRVOM SVETSKOM RATU

 

Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića počela je operacije za oslobađanje Niša u Prvom svetskom ratu. Grad je zauzet 12. oktobra, a okupator bio primoran da se povuče ka severu.

 

U Nišu postoje dva spomenika posvećena oslobođenju u Prvom svetskom ratu. Jedan je spomen-poprsje vojvodi Bojoviću a drugi je reljef na Spomeniku oslobodiocima Niša gde je prikazan i ulazak srpske vojske u Niš.

 

PREMINUO GLUMAC I REŽISER ORSON VELS

 

Poznati američki filmski glumac, režiser i scenarista Orson Vels preminuo je 10. oktobra 1985. godine, u Los Anđelesu. Njegov prvi film „Građanin Kejn“ delo virtuozne izražajne snage i originalnosti, tehničkih novina i novog načina montaže, jedan je od najboljih filmova u istoriji kinematografije.

 

Režirao ga je 1941. godine, a iako za njega nije dobio Oskara, ovaj film je proglašen za najbolji film 20. veka. Oskar za životno delo je dobio 1971. godine. Najpoznatiji filmovi su „Veličanstveni Ambersonovi“, „Dama iz Šangaja“, „Magbet“, „Otelo“, „Zrno zla“, „Gospodin Arkaden“, „Proces“, „Ponoćna zvona“, „Istine i laži“, gluma – „Sirotica iz Lovuda“, „Treći čovek“, „Hotel Internacional“.

 

UMRO TADIJA SONDERMAJER, PIONIR SRPSKE AVIJATIKE

 

Tadija Sondermajer, pionir srpske avijatike, vazduhoplovni inženjer, umro je na današnji dan 1967. godine.

 

Osnivač je „Aeroputa“ (Društvo za vazdušni saobraćaj Aeroput) prve naše nacionalne avikompanije. Bio je pilot-lovac i jedan od osnivača Aerokluba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nakon okončanja gimnazije u rodnom Beogradu, u Nemačkoj je započeo studije arhitekture.

 

Kada je izbio Prvi balkanski rat napustio je studije i prijavio se u Srpsku vojsku kao dobrovoljac. Postao je vazduhoplovac 1916. na Solunskom frontu. Proslavio se istorijskim letom sa pilotom Leonidom Bajdakom, na relaciji Pariz – Bombaj i natrag, od 20. aprila do 2. maja 1927. godine, nepun mesec pre čuvenog Lindbergovog leta Njujork – Pariz.

 

Maršrutu dugu 14.800 kilometara, prešli su u 15 etapa, za 11 dana, odnosno 89 sati efektivnog leta. Prilikom povratka, dvojicu heroja na beogradskom (bežanijskom) aerodomu svečano je dočekalo oko 50.000 Beograđana.

 

Odlikovan je nizom srpskih i savezničkih odlikovanja, među kojima su Karađođeva zvezda s mačevima, Zlatna medalja za hrabrost, Legija časti.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak
sinovoz
FAM