Društvo

NA DANAŠNJI DAN PRESTAO DA SE PROIZVODI SIMBOL JUGE

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

 

PROIZVEDEN POSLEDNJI PRIMERAK ČUVENOG „JUGIĆA“

 

Godine 2008. poslednji primerak automobila „Jugo“, numerisan brojem 794.428 izašao je sa proizvodne trake kragujevačke Zastave.

 

Poput poslednjih proizvedenih primeraka modela „Zastava 101“ i „Florida“ i poslednji „Jugo“ smešten je u Zastavin muzej.

 

Od 1986. do 1991. Jugo je prodavan i na tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Tamo je stekao veliku popularnost tako da je postao veoma poznat automobil koji ima čak i svoje klubove obožavatelja širom države.

 

Jugo se pojavljuje i u većem broju holivudskih filmova.

 

OKONČAN GRAĐANSKI RAT U BOSNI, POTPISAN DEJTONSKI SPORAZUM

 

U američkom gradu Dejtonu, 21. novembra 1995. godine, nakon tronedeljnih pregovora, u vojnoj bazi Rajt Peterson predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević parafirali su mirovni sporazum kojim je okončan građanski rat u Bosni.

 

Sporazum je ozvaničen 14. decembra iste godine u Parizu, pa ga zovu još Parisko-dejtonski mirovni sporazum.

 

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan je podela BiH po ključu 51 posto teritorije Federaciji BiH i 49 posto Republici Srpskoj, i Distrikt Brčko. Dejtonski sporazum je najveća ovlašćenja dao entitetima i naznačio osnovna ovlašćenja za nivo zajedničkih državnih organa.

 

TOMAS EDISON OBJAVIO PRONALAZAK FONOGRAFA

 

Na današnji dan 1877. godine Tomas Edison je objavio pronalazak fonografa. Fonograf je mašina za beleženje i reprodukciju glasa i zvuka preko cilindra (valjka).

 

Preko uređaja su se beležile vibracije zvuka u vazduhu na parafinskom papiru. Fonograf je prevashodno bio namenjen poslovnoj komunikaciji, kao mašina koja će umesto stenografa, snimati i beležiti izgovorene reči.

 

Prvi korak je „hvatanje“ zvučnih talasa koji se pružaju kroz vazduh, zatim sledi njihovo pretvaranje u neku mehaničku formu i na kraju, reprodukovanje zabeleženog zvuka. Edison je stvorio uređaj koji je mogao zabeležiti i kasnije reprodukovati taj zvuk.

 

ROĐEN SRPSKI ARHIMANDRIT KOJI JE SVU IMOVINU ZAVEŠTAO NARODU

 

Srpski arhimandrit i istoričar Nićifor Dučić, predsednik Srpskog učenog društva, rođen je na današnji dan 1832. Bogosloviju je završio u Beogradu, a opštu istoriju, geografiju i filozofiju je studirao na Sorboni. Učestvovao je u Hercegovačkom ustanku Luke Vukalovića 1861. i 1862. a 1868. prešao je u Srbiju. Bio je vođa dobrovoljačke jedinice u Srpsko-turskom ratu od 1876. do 1878, predsednik Vrhovnog suda Srbije i poslanik.

 

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu uz vojne, crkvene i počasti Srpske kraljevske akademije. Svoju imovinu je testamentom zaveštao: novac 21.418,50 dinara u zlatu Srpskoj kraljevskoj akademiji, knjige Bogosloviji u Beogradu, ordenje i privatne predmete Srpskom Narodnom Muzeju u Beogradu, ikone crkvi Sv. Save na Savincu, zatim 500 dinara u zlatu manastiru Duži, te po 100 dinara u zlatu srpskom pevačkom društvu Gusle u Mostaru, pevačkom društvu Srpska sloga u Dubrovniku, srpskom pevačkom društvu Sloga u Sarajevu, manastiru Žitomislić, crkvi Male Gospođe u Lugu na Trebišnjici itd. Od novca koji je zaveštao Srpskoj kraljevskoj akademiji nastao je fond za nagrađivanje istoriografskih dela.

 

Kao sledbenik Vuka Karadžića u „Srpsko-dalmatinskom magazinu“ štampao je radove Vukovom reformisanom azbukom.

 

ROĐEN FRANCUSKI PISAC VOLTER

 

Na današnji dan 1694. godine rođen je francuski filozof, pisac i istoričar Fransoa Mari Arue Volter, jedan od najslobodoumnijih duhova 18. veka, saradnik znamenite „Enciklopedije“. Bio je veliki protivnik klerikalizma, ali ne i ateista.

 

Dugo je živeo u izgnanstvu, izvesno vreme i na dvoru pruskog kralja Fridriha II Velikog, a potom u Ferneju u Švajcarskoj, otuda su ga savremenici nazivali „fernejski patrijarh“.

 

Dela: filozofski romani „Kandid“, „Zadig“, „Mikromegas“, epopeje „Anrijada“, „Devica Orleanska“, istorijska dela „Vek Luja XIV“, „Ogled o običajima i duhu nacija“, „Istorija Karla XII“, tragedije „Edip“, „Brut“, „Zaira“, „Cezar“, „Meropa“, „Tankred“, komedije „Senjorsko pravo“, „Nanina“, filozofski spisi „Traktat o metafizici“, „Rasprava o čoveku“, „Filozofski rečnik“, „Filozofska pisma.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.