Društvo YTOP

NA DANAŠNJI DAN, PRE 93 GODINE, PRVI PUT SE OGLASIO RADIO BEOGRAD!

Foto : Wikimedia

Redakcija BKTV News za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

 

 

RADIO BEOGRAD POČEO DA EMITUJE PROGRAM

Radio Beograd je na današnji dan počeo da emituje program, a u eksperimentalnim emisijama, inženjeri Mihajlo Simić i Dobrivoje Petrović su sa predajnika u Rakovici emitovali i koncerte uz učešće pevača Beogradske opere. Radio Beograd se prvi put oglasio 1. oktobra 1924. godine iz radiotelegrafske stanice u Rakovici i privremenog studija u Knez Mihailovoj ulici broj 42.

 

Foto : Wikimedia

Inače, istog dana kada i Radio Beograd, prvi put se oglasio i Radio Beč, dok je Radio Pariz počeo rad šest meseci ranije. Radio Beograd je bio deveta radio-stanica u Evropi.

Od 1929. godine nalazio se u zgradi SANU, gde je izgrađen moderan studio i postavljen predajnik. Te godine bilo je oko 20.000 pretplatnika.

Informativne emisije se emituju redovno od sredine tridesetih godina. U tonskom arhivu Radio Beograda čuvaju se snimci koji su obeležili epohu i trajni snimci izvornih narodnih i drugih pesama i muzičkih dela.

 

Zgrada Zanatskog doma, u Hilandarskoj ulici 2, na uglu sa Svetogorskom ulicom, koja je zaštićeni spomenik kulture, predata je na upotrebu Radio Beogradu 1948. godine.

 

Deset godina kasnije počeo je Drugi program, pre pola veka Treći program Radio Beograda, a Program 202 uveden je sredinom 1969. godine.

 

Televizija Beograd počela je rad avgusta 1958. godine.

 

UMRO JEDAN OD OMILJENIH JUGOSLOVENSKIH GLUMACA

Pavle Vuisić umro je na današnji dan 1988. godine. Čuveni srpski glumac, dobitnik je velikog broja glumačkih priznanja u SFRJ. Glumačka nagrada za životno delo, koja se dodeljuje na Filmskim susretima u Nišu nosi njegovo ime od 1994. godine.

 

Pavle Vujisić (Foto: Wikipedia )

 

Pre nego što je počeo da se bavi glumom, Pavle Vuisić se bavio novinarstvom u Radio Beogradu i studirao je prava. U filmu „Čudotvorni mač“, 1950. godine dobio je malu ulogu,  kojim započinje njegova filmska karijera. Nakon toga je dobio glavnu ulogu u filmu „Tri koraka u prazno“, koja mu je donela i Zlatnu arenu na festivalu u Puli.

 

Ostvario je preko 150 uloga na filmu i televiziji. Glumio je različite likove, a ostvario je podjednako važne ulogu i u dramama, kao i u komedijama. Publika ga je obožavala u „Kamiondžijama“, „Povratku otpisanih“, čuvenoj seriji „Više od igre“, filmovima „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“.

 

PREMINUO SRPSKI BIOLOG IVAN ĐAJA

Srpski biolog i fiziolog Ivan Đaja, profesor Univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, preminuo je na današnji dan, 1957. godine. Bio je počasni doktor Sorbone i dopisni član Francuske akademije. Istraživanjima fiziologije duboko ohlađenog organizma stekao je svetski renome.

 

Jedan je od osnivača hipotermije. Naučnici u njegovom radu razlikuju tri razdoblja, oblast enzima, istraživanje o metabolizmu i hipotermija.

 

Osnovao  je 1910. prvu katedru za fiziologiju kod nas. Objavio je sam ili sa saradnicima više od 200 naučnih radova. Najčuvenija dela su „Osnovi fiziologije“ koji je bio i prvi srpski udžbenik fiziologije, „Od života do civilizacije“, „Pogled u život“, „Eksperimentalno traženje energetičke osnove u živih bića“, „Osnovna biološka energija  i energetika kvasa“, „Biološki listići“, „Putopisi“.

 

VOJNI SUD PROGLASIO KRIVIM 22 LIDERA NACISTIČKE NEMAČKE

Međunarodni vojni sud u Nirnbergu proglasio je krivim 22 lidera nacističke Nemačke za ratne zločine počinjene u Drugom svetskom ratu. Britanski sudija Džefri Lorens, pročitao je tog 1.oktobra 1946. presudu koja je na smrt osudila njih 12, trojica su dobili doživotni zatvor, a ostali zatvorske kazne od 10 do 20 godina.

 

To je bilo prvo međunarodno suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, u kojem je pregledano 2630 dokumenata i saslušano 270 svedoka.

 

Proces je snimljen na 27.000 metara magnetofonske trake i 7000 gramofonskih ploča.

 

ROĐEN 39.PREDSEDNIK SAD, DŽIMI KARTER

Na današnji dan 1924. godine rođen je 39. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džimi Karter. On je bio član Demokratske stranke SAD, a Nobelovu nagradu za mir dobio je 2002. Senator Senata Države Džordžije je postao 1962.godine.

 

Vremenom njegove političke ambicije su rasle. Za guvernera Džordžije se kandidovao 1966, ali nije uspeo, a guverner je postao predstavnik rasista Lester Madoks. Karter je opet pokušao da postane guverner 1970. i ovaj put je uspeo. Funkciju guvernera je vršio od 1971. do 1975. Predsednik SAD je postao 20. januara 1977. godine.

 

Izvor: BKTVNews

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz